Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-åring högg ihjäl sin mamma: ”Brist på tro”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den 44-åriga kvinnan dödades med flera knivhugg av sin 17-årige son.
Foto: Local Eyes

En 17-årig pojke misstänks ha mördat sin mamma med flera knivhugg.

Initiativet till mordet ska ha kommit från pojkens pappa som också står åtalad.

– Mordet planerades gemensamt av de två misstänkta på grund av kvinnans tro, eller rättare sagt brist på tro, säger åklagare Philip Møller. 

– Jag har dödat min mamma. 

Det var i september förra året som en 17-årig pojke i danska Randers larmade polisen och sa vad han gjort. Då hade hans 44-åriga mamma legat död i familjens kök i tre timmar. 

I samtal med en polis försökte 17-åringen berätta vad som hade hänt. 

– Jag hade börjat laga mat när hon var på toaletten. När hon kommer ut frågar hon mig varför jag hade börjat laga mat. Hon kallade mig för en dålig son, sa han. 

Advokat Henrik Garlik hävdar att 17-åringen handlade i självförsvar. 

– Han erkänner att han orsakat sin mammas död med ett antal knivhugg, men hans förklaring är att han agerade i nödvärn eftersom han blev attackerad av mamman, säger han till TV2.  

Men den förklaringen ger inte åklagare Philip Møller mycket för. Han tror att mordet gemensamt planerades av sonen och hans 57-årige pappa.  Anledning var att mamman, enligt pappan och sonen, inte var tillräckligt troende. 

Enligt åklagare Philip Møller har kvinnan fallit offer för en hederskultur. 

– Det är kärnan i mitt åtal, säger han. 

Det var pojken själv som larmade polisen efter att han dödat sin mamma.
Foto: Local Eyes

Dottern bröt med familjen

Familjen kom till Danmark från Afghanistan 2017 och enligt Berlingske tog det inte lång tid förrän en syster till 17-åringen bröt med familjen eftersom hon inte ville gifta sig med en kusin. Enligt tidningens uppgifter var männen i familjen efter det beredda att göra vad som helst för att något liknande inte skulle kunna inträffa igen. Något som den 44-åriga kvinnan nu misstänks ha fallit offer för. 

Om sonen och pappan anses vara skyldiga till det åklagaren påstår blir mordet på den 44-åriga kvinnan blir det första gången på 15 år som ett mord klassas som ett hedersmord i Danmark. 

2005 mördades en 18-årig kvinna av sin bror på stationen i Slagelse. Hennes pappa dömdes tillsammans med åtta andra släktingar för mordet, enligt danska rättsväsendet var motivet att kvinnan hade gift sig utan familjens tillåtelse. 

Men enligt en expert som danska TV2 talat med finns det ett stort mörkertal. 

– Det kan vara att morden inte registrerats som hedersmord eller att de skett i utlandet. Så det kan helt klart vara flera som vi inte känner till, säger Anita Johnson som är vd för Center mot hedersrelaterade konflikter. 

TV: Hedersmördades – för att ha lämnat maken

Kvinnan hade själv larmat om dödshoten – men ingen lyssnade.