Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

17-årig flicka lockbete när man kidnappades

Polisen misstänker att den 29-årige mannen under cirka en timme hölls bunden i en skrubb i ett trapphus i centrala Malmö. Foto: Polisen
Den 29-årige mannen hotades till livet, bland annat trycktes en soft airgun mot hans huvud, enligt åtalet. Foto: Polisen
De två männen ska enligt åtalet ha lyckats ta ut 5 500 kronor. Köpen med kortet gick sämre: totalt lyckades de två bara handla för knappt 50 kronor Foto: Polisen
De två männen ska under dygnet efter kidnappningen ha försökt använda 29-åringens kontokort på flera sätt. Bland annat genom att tanka en moped. Foto: Polisen
En 24-årig man misstänks för flera grova brott efter att enligt åtalet ha överfallit, misshandlat och hotat den 29-årige mannen. Foto: Polisen
Den 17-åriga flickans 19-årige bror misstänks ha varit en av de två maskerade män som överföll 29-åringen. Foto: Polisen
1 / 7

Den 29-årige Malmömannen skulle träffa den 17-åriga flickan som han haft kontakt med på Messenger. Tanken var att de två skulle ha sex och ta droger.

Men mannen överraskades av två maskerade män – och i stället för en träff på tu man hand blev han bunden, misshandlad med tillhyggen, hotad till livet, rånad och utsatt för utpressning.

Det menar åklagaren som nu åtalar den 17-åriga flickan, hennes 19-årige bror och ytterligare en 24-årig man för bland annat grovt rån och olaga frihetsberövande.

Enligt åtalet förde de två maskerade männen 29-åringen till ett källarutrymme. De två ska sedan ha elchockat honom med en elpistol i nacken och bundit honom vid en stol. Mannen fick en pistol tryckt mot huvudet, hotades till livet och misshandlades med slag i ansiktet. De två ska även ha slagit 29-åringen på benet med en skiftnyckel. 

Syftet var att tvinga mannen att lämna över sitt kontokort och kortkod för att kunna tömma mannens konto på pengar, sammanlagt knappt 6 000 kronor.

Kontakt på Messenger

Det hela började med en konversation på Facebook Messenger i slutet av augusti förra året.

I förhör uppger den 29-årige mannen att han chattat med en tjej och bestämt träff med henne utanför ett köpcenter i centrala Malmö. Bland de förslag på aktiviteter de två emellan som nämns i polisförhör sticker att ha sex och att ta heroin tillsammans ut. 

Enligt åtalet lockade den 17-åriga flickan offret till ett garage där han bands, misshandlades och rånades. Foto: Polisen

När 29-åringen enligt åtalet parkerat sin cykel pratade han en stund med tjejen som snart bjöd med mannen in i ett närliggande garage för att hämta cigaretter. Inne i trapphuset dök plötsligt två maskerade killar upp. I förhör berättar mannen att han trycktes ner och fick en elpistol tryckt mot nacken. Smärtan från elpistolen beskrivs som olidlig.

"Det var som ett hugg, man blir helt stel", berättar mannen i förhör.

29-åringen ska ha misshandlats svårt när han satt bunden i skrubben. På flera ställen i skrubben hittades blodfläckar. Foto: Polisen

Han fördes till en skrubb där hans händer bands med buntband. Mannens överkropp fjättrades till stolen med ett cykellås. De två maskerade männen började sedan misshandla 29-åringen och försökte tvinga honom att köpa sig fri för 20 000 kronor. När 29-åringen berättade att han inte hade så mycket pengar ska de två männen ha sagt att han skulle betala 4 000 kronor i månaden. I samband med detta hotades han till livet och fick ett skjutvapen – som senare enligt polisen visade sig vara en soft airgun – tryckt mot tinningen.

Tvingade till sig bankkort

De två männen tvingade även 29-åringen att lämna över sitt bankomatkort. För att få kortkoden slog de 29-åringen med en skiftnyckel över benet och han fick även flera hårda slag i ansiktet.

Den 29-årige mannen misshandlades med bland annat en skiftnyckel. Foto: Polisen

I förhör beskriver 29-åringen misshandeln:

"Man hör sämre och det blir blixtar och stjärnor framför en. Det är precis som man trillar och slår sig i nacken, den lilla sekunden då man inte ser någonting alls. Man blir helt yr och blind."

Efter att 29-åringen misshandlats och blivit fråntvingad sitt kort, kortkod och sitt inlogg till Bank-ID lämnade han skrubben och cyklade hem.

Misstänkta syskon

De två maskerade männen identifierades senare av polisen som två unga män, 19 och 24 år gamla. Den 17-åriga tjej som misstänks ha lockat det offret i fällan är syster till den misstänkte 19-åringen.

Den 24-årige mannen misstänks för bland annat grovt rån, olaga frihetsberövande och försök till utpressning. Foto: Polisen

De två misstänkta männen har enligt polisens utredning gjort uttag och handlat med 29-åringens kontokort på sammanlagt 5 950 kronor vid sammanlagt fem tillfällen under dygnet efter kidnappningen. De har dessutom vid ytterligare 14 tillfällen försökt handla och göra uttag på ytterligare 46 162 kronor från 29-åringens konto.

Vid flera av dessa tillfällen har de fastnat på övervakningskameror.

Den 24-årige misstänkte mannen fastnade på bild när han försökte använda kortet. Foto: Polisen

Enligt åklagaren har de två männen därmed gjort sig skyldiga till grovt rån, olaga frihetsberövande och försök till utpressning. Den 17-åriga flickan åtalas för medhjälp till brotten. 

Övergrepp i rättssak

De två männen misstänks dessutom för bedrägeri och försök till bedrägeri, och för övergrepp i rättssak då de i samband med att 29-åringen släpptes från skrubben hotade döda honom och skada hans familj om han kontaktade polisen. 

De tre nekar till brotten.

29-åringen uppger i förhör att han mått mycket dåligt efter händelsen. I två veckor var 29-åringen inlagd för psykiatrisk vård och han har även under längre perioder varit sjukskriven från sitt arbete.