Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sköt vaktmästare med flera skott – nu är han efterlyst

Vaktmästaren hittades skjuten på Roskildevägen i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI
17-åringen rymde under onsdagskvällen från ett ungdomshem i Fagersta. Foto: POLISEN
Nu jagar polisen 17-åringen som dömts för mordförsök på vaktmästaren. Han rymde från ungdomshemmet under onsdagskvällen. Foto: FRITZ SCHIBLI

17-åringen dömdes för ett uppmärksammat mordförsök på en snöskottande vaktmästare i Malmö förra året.

På onsdagskvällen rymde han tillsammans med en kamrat från den slutna ungdomsvården i Fagersta – och är fortfarande på fri fot.

– De är inte infångade. Vi jobbar med det, men precis hur går jag inte ut med. Det är tveksamt om de är kvar i området, säger Maria Rupla, befäl vid regionledningscentralen i Region Mitt.

Det var i februari 2017 som vaktmästaren en morgon hittades svårt skadad på Roskildevägen i Malmö. Han hade varit ute och röjt snö – nu var han skjuten. Han hade träffats med flera skott i huvudet, armen, benet och ryggen. 

En då 15-årig pojke greps misstänkt för mordförsöket cirka sex timmar efter att den svårt skadade vaktmästaren hittats.

Den unge mannen hade efter att han skjutit vaktmästaren flytt till en adress i närheten och sedan tagit taxi därifrån. En polishund spårade honom dit. Utanför den adressen hittades också en cigarettfimp med hans DNA på.

 

Här på Rådmansgatan hittade polisen en fimp med 15-åringens DNA. Från samma plats tog han en taxi hem till en kamrat kört efter att vaktmästaren skjutits. Foto: Polisen
Polien har dykt i en damm i närheten av där vaktmästaren sköts men inte hittat vapnet. Foto: JOHAN NILSSON / TT

Nu har han rymt

Han nekade till misstankarna men fälldes ändå eftersom bevisningen bedömdes vara övertygande. Bland annat såg ett vittne händelsen. Skospår, mobilrörelser och partiklar från de avlossade patronerna på pojkens kläder ingår också i bevisningen.

LÄS MER: Skjutne vaktmästaren får inte hjälp med rehabträning

Straffet blev tre års sluten ungdomsvård. Men nu har 17-åringen rymt från ungdomshemmet. 

– Två ungdomar har genom hot mot personalen lämnat avdelningen och blivit upphämtade av en väntande bil, säger Pär Olsson, RLC-befäl polisregion Mitt till Sydsvenskan som var först med att skriva om rymningen.

Polisen har under kvällen och natten koncentrerat sig på informationsinhämtning, 

– Vi har försökt bilda oss en uppfattning om vad som hänt. Sen kontaktade vi snabbt närliggande län och skickade ut ett så kallat zonlarm, säger Linda Wideberg, presstalesperson på polisens ledningscentral i Region Mitt till Kvällsposten. 

Hur prioriterad är en sån här rymning?

– Initialt är det högst prioriterat. Vi sätter in alla tillgängliga resurser. 

Finns det någon fara för allmänheten?

– Det bedömer vi inte. Om vi gör den bedömningen, går vi ut med information om det.

Polisen i Malmö jobbar med fallet

Under torsdagskvällen var 17-åringen fortfarande på fri fot. Även andra regioner jobbade med saken, framför allt region syd.

– Eftersom han kommer från Malmö är det naturligt att vi vidtar åtgärder. Och vi har ännu inte tagit den här ynglingen i förvar. Men det är i grunden polisen i Region Mitts ärende, säger Rickard Lundqvist, kommunikatör hos polisen.

Maria Rupla, befäl vid regionledningscentralen i Region Mitt, uppgav i går kväll att insatsen fortsätter.

– De är inte infångade. Vi jobbar med det, men precis hur går jag inte ut med. Det är tveksamt om de är kvar i området, säger hon.

”Inte infångade”

17-åringen har varit tvångsomhändertagen sedan han blev misstänkt för mordförsöket. Redan året innan mordförsöket var han föremål för insatser från socialtjänsten. 

Han hade då varit frånvarande från skolan och var misstänkt för bland annat narkotikabrott. Enligt en skrivelse från Malmöpolisen misstänktes han ha kontakt med en grupp ungdomar som sysslade med narkotikaförsäljning och hade tillgång till skjutvapen.

Men det var först när han greps som misstänkt för att ha skjutit vaktmästaren som myndigheterna ingrep och tvångsomhändertog honom. 17-åringen har sedan dess varit intagen på ett särskilt ungdomshem. Den 18 oktober förra året avslog Högsta domstolen en ansökan från honom om prövningstillstånd.

Kvällsposten har varit i kontakt med vaktmästaren som känner till rymningen men inte vill kommentera det som skett.

 

17-åringen dömdes till tre års sluten ungdomsvård. Foto: Jens Christian
Efter mordförsöket gjorde dykningar i intilliggande Pildammsparken. Polisen misstänkte att gärningsmannen hade dumpat vapnet i en av dammarna. Foto: FRITZ SCHIBLI

Tvångsomhändertagen

17-åringen har varit tvångsomhändertagen sedan han blev misstänkt för mordförsöket. Redan året innan mordförsöket var han föremål för insatser från socialtjänsten. 

Han hade då varit frånvarande från skolan och var misstänkt för bland annat narkotikabrott. Enligt en skrivelse från Malmöpolisen misstänktes han ha kontakt med en grupp ungdomar som sysslade med narkotikaförsäljning och hade tillgång till skjutvapen.

Men det var först när han greps som misstänkt för att ha skjutit vaktmästaren som myndigheterna ingrep och tvångsomhändertog honom.

17-åringen har sedan dess varit intagen på ett särskilt ungdomshem.

Den 18 oktober förra året avslog Högsta domstolen hans ansökan om prövningstillstånd.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!