Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

17-åring sköt vaktmästare – rymde men har nu häktats

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: POLISEN

Den 17-åring som dömdes för ett mordförsök på en vaktmästare i Malmö rymde i förra veckan från hemmet han var placerad på.

I lördags kunde han gripas söder om Stockholm och är nu häktad, misstänkt för att ha varit involverad i en kidnappning.

”Att detta ens kunde hända speglar hela vårt samhälle”, skriver vaktmästaren, som fortfarande har men efter skjutningen, i ett sms till Kvällsposten.

En 17-årig man dömdes för mordförsök på en vaktmästare i Malmö 2017, gärningsmannen var då 15 år gammal. Vaktmästaren, som var ute och röjde snö, sköts med flera skott natten till den 8 februari 2017.

Den unge mannen dömdes då till tre års sluten ungdomsvård. 

På onsdagen rymde han, tillsammans med en annan intagen, från ungdomshemmet utanför Fagersta som de var placerade på. De två uppgavs ha hotat personalen, för att sedan bli upplockade av en väntande bil. 

Polisen gick ut med en efterlysning över hela landet efter 17-åringen. 

 

 

Greps i fredags

17-åringen misstänks nu för att ha varit involverad i en kidnappning i Västerhaninge. Tre andra personer mellan 17 och 18 år är också misstänkta för samma brott. Samtliga kunde gripas av polis i lördags, söder om Stockholm.

På tisdagen häktades 17-åringen, tillsammans med två andra, vid Södertörns tingsrätt. Alla tre är misstänkta för människorov och utpressning. Häktningsförhandling för den fjärde personen hålls på onsdagen.

Enligt Mitt i Stockholm ska en 16-årig pojke ha blivit indragen i en bil strax efter midnatt  natten mot lördag.

I bilen fanns de fyra misstänkte som ska ha varit helt okända för 16-åringen.

Inne i bilen misshandlades han och fick sen veta att hans föräldrar skulle behöva betala om han skulle få komma hem igen.

– Föräldrarna betalade, men jag vill inte gå in på summan. Och jag kan inte säga var pengarna överlämnades, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen till Mitt i

17-åringen under rättegången. Foto: Jens Christian
Här på Rådmansgatan i Malmö hittade polisen en fimp med 17-åringens DNA. Fimpen var ett av bevisen som fällde honom för mordförsöket på vaktmästaren. Foto: Polisen

Tumult vid camping

Tidigare på fredagen, innan kidnappningen, hade polisen fått uppgifter om att en sedan tidigare eftersökt bil fanns vid en stuga intill Östnora camping.

Det var denna bil som användes vid kidnappningen.

På lördagseftermiddagen fick polisen uppgifter om att de misstänkta kunde finnas på Östnora camping, och gav sig dit. På platsen uppstod tumult och ett antal polisbilar skadades under en biljakt. 

– Vårt förråd intill minigolfbanan blev nedkört. Det är ofta barn där på eftermiddagarna. Tack och lov fanns inga barn där när detta skedde, säger Charlotte Hallsten vid Östnora camping.

 

 

Konflikt medledning

Under sin vistelse på det slutna ungdomshemmet utanför Fagersta har 17-åringen kommit i konflikt med ledningen, enligt källor som Kvällsposten talat med.

Konflikten har handlat om att 17-åringens redan begränsade rörelsefrihet blivit ännu mer beskuren. Han ska ha placerats på en avdelning med förhöjd säkerhet och även stoppats från frigång för att besöka Malmö.

Orsaken till begränsningarna ska enligt Kvällspostens källor bero på att det finns en hotbild mot honom. Exakt vad hoten beror på är oklart.

Uppgifterna om hotbilden mot honom kommer från polisen.

Men 17-åringen har protesterat mot det extra skydd som införts kring hans person. Hans uppfattning är att hotbilden antingen är påhittad eller inte så allvarlig. Det uppger insatta personer för Kvällsposten.

Det kan vara en av förklaringarna till att han rymt från ungdomshemmet.

Stefan Hell Fröding, pressansvarig på SIS vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi uttalar oss inte om ungdomarna som är placerade hos oss, sa han till Kvällsposten då uppgifterna om konflikten publicerades.

Vaktmästaren skriver i sms till Kvällsposten att han är kritisk till att rymningen ens skedde.

”Att detta ens kunde hända speglar hela vårt samhälle”, skriver vaktmästaren i sms:et.