Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-åring åtalas för att ha hjälpt rånarkumpan att fly

16-åringen befann sig i förvaltningsrätten i Malmö när han fritogs.Foto: Karsten Petersen

16-åringen var dömd för ett våldsamt rån – och skulle omhändertas enligt Lagen om vård av unga (LVU).

Men när han befann sig i förvaltningsrätten lyckades han fly.

Nu åtalas en 17-åring för fritagningen, skriver Sydsvenskan.

16-åringen hade dömts till sluten ungdomsvård för ett brutalt rån och befann sig i förvaltningsrätten för en förhandling om omhändertagande enligt Lagen om vård av unga, LVU, när han lyckades fly. 

16-åringen kom till rätten tillsammans med tre vårdare, som tillät honom hälsa på och prata med såväl sina föräldrar som flera unga killar befann sig på platsen. På övervakningskameror syns bland annat den 17-åring, även han dömd för samma rån som 16-åringen, som nu åtalas för fritagningen.

När förhandlingen var avslutad och 16-åringen var på väg ut tillsammans med kriminalvårdarna dök några av de unga killarna upp igen, skriver Sydsvenskan. I en rapport framgår hur två eller tre killar kommer fram emot dem på rättens innergård och att det en bit bort stod ännu fler. 

En av killarna knuffade den ena vårdaren åt sidan. Samtidigt knuffade de 16-åringen framför sig för att hjälpa honom fly. Trots att två från personalen följde efter kom de inte ikapp. 16-åringen lyckades sedan hålla sig undan i nära två månader.

17-åringen åtalas för främjande av flykt och nekar till brott. På samtliga frågor i polisförhören svarar han ”ingen kommentar”.