Den 21-årige mannen hade knivhuggits till döds. På söndagskvällen anhölls en 17-åring som misstänkt för brottet. Senare anhölls ytterligare två män i 20-årsåldern. Foto: MIKAEL NILSSON
Den 21-årige mannen hade knivhuggits till döds. På söndagskvällen anhölls en 17-åring som misstänkt för brottet. Senare anhölls ytterligare två män i 20-årsåldern. Foto: MIKAEL NILSSON

17-åring anhållen för mord efter knivdådet

Publicerad
Uppdaterad

En 17-åring anhölls på söndagen som misstänkt för mord efter lördagskvällens knivdåd i Helsingborg då en 21-årig man dödades.

Två andra män skadades – en svårt och en lindrigare. 17-åringen misstänks därför även för mordförsök och grov misshandel.

Sent på kvällen anhölls ytterligare två unga män i 20-årsåldern.

Polisen fick flera uppringningar klockan 23.17 på lördagskvällen om ett större bråk på Bredgatan i Helsingborgs hamnområde.

När de första patrullerna kom till platsen fick de börja med att utföra vårdåtgärder på två knivskadade män fram tills dess att ambulanspersonal kunde ta över.

Båda fördes till Helsingborgs lasarett. Där konstaterades 21-åringen avliden medan den andre mannen var svårt skadad.

Även en tredje man som också hade skadats i samma händelse behövde få vård.

Ska finnas vittnen till dådet

Det våldsamma bråket hade utspelats inför ett antal vittnen. Obekräftade uppgifter säger att det varit en större fest i en lokal där Bredgatan korsar Västra Sandgatan.

Under natten samlade polisen in och sammanställde all tillgänglig information om händelsen. Under dagen arbetade de sedan med att hämta in folk till förhör.

– Vi har ett offensivt förhållningssätt och har hämtat in ett antal individer till förhör, säger Tommy Lindén, chef över utredningsavdelningen vid Helsingborgspolisen.

Från början var inte 17-åringen mer misstänkt än någon annan. Men de svar han gav under förhöret gjorde poliserna misstänksamma.

Blev misstänkt vid förhöret

– I samband med förhöret uppstod misstanke mot en av dem. Han delgavs då misstanke om brott och anhölls klockan 18.58, säger Tommy Lindén.

17-åringen misstänks för att ha knivhuggit alla tre personerna – såväl den döde 21-åringen som de båda skadade männen, 19 och 24 år gamla.

Brottsmisstankarna mot 17-åringen är av den lägre graden, så kallad skälig misstanke.

– Han får träffa sin försvarare på måndagen och då fortsätter förhören, säger Tommy Lindén.

Han vill inte säga något om tillståndet för de båda skadade unga männen.

Inget samband med skjutningen

Att misstanken gäller mordförsök för en av dem och grov misshandel för den andre indikerar att den enes skador är betydligt värre än den andres.

Vid 22-tiden anhölls ytterligare två män. Även de är skäligen misstänkta för dådet.

– Jag kan inte säga mer än att det är två män i 20-årsåldern, som är bekanta med den förste som anhölls, säger Tommy Lindén till TT.

Lördagskvällens mord är det andra i Helsingborg på mindre än en vecka. Förra fredagen sköts en 23-årig man ihjäl på Närlunda och en annan man skadades allvarligt.

Men Helsingborgspolisen ser inget samband mellan det dådet och lördagskvällens knivmord.

– Nej, detta är en isolerad händelse, säger Tommy Lindén.

– Vi kommer att kunna klargöra händelseförloppet. Vi behöver bara få lite tid på oss.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag