Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

17-åriga flickan kidnappad – tidigare utsatt för misshandel

Malmö tingsrätt har häktat den 41-årige pappan i sin frånvaro, misstänkt för olaga frihetsberövande. Foto: EXPRESSEN/KVP

Den 17-åriga flickan från Malmö blev plötsligt bortförd till Irak. Därifrån har hon genom Facebook vädjat om hjälp att få komma tillbaka till Sverige.

Kvällsposten kan nu avslöja att flickan tidigare utsatts för misshandel av sina föräldrar.

 Bland annat fanns misstankar om att pappan bundit fast flera av barnen och bränt dem med grillspett under fötterna.

Den nu 17-åriga flickan kom till Sverige som sjuåring. I familjen finns i dag ytterligare fyra syskon.

För fyra år sedan greps dock både den 43-åriga mamman och den 41-åriga pappan, misstänkta för grovt våld mot flera av barnen.

Enligt misstankarna skulle pappan bland annat ha gjort sig skyldig till grov misshandel mot den i dag försvunna 17-åriga flickan.

Den 41-årige pappan åtalades för att ha bundit fast dottern när hon var i 8-10-årsåldern och sedan bränt henne med ett varmt grillspett under fötterna. Även två yngre syskon ska ha bestraffats på det sättet.

Använde skohorn

I polisförhör förklarade den i dag 17-åriga flickan att orsaken till våldet skulle ha varit att pappan fått för sig att de stulit något.

Pappan skulle också ha slagit dottern med både ett skohorn och en sandal och utdelat flera slag mot hennes kropp. Vid ett annat tillfälle skulle han ha kastat en bok mot hennes överkropp, enligt åklagaren. 

Även den 43-åriga mamman åtalades för våld mot barnen. Flera av barnen skulle ha blivit slagna på både kroppen och huvudet med både tillhyggen och händer. Den i dag 17-åriga flickan skulle vara ett av offren, enligt åklagaren.

Malmö tingsrätt dömde senare både pappan och mamman för flera fall av misshandel och olaga hot mot barnen. 

När det gällde den grova misshandeln ansåg dock rätten att bevisningen varit otillräcklig.

Föräldrarna dömdes

”Sammantaget talar delar av bevisningen för att flickan blivit utsatt för det våld som åklagaren påstår, men det finns även bevisning som pekar i annan riktning”, skrev domstolen.

Den 41-årige pappan dömdes ändå till sex månaders fängelse och den 43-åriga mamman till villkorlig dom och dagsböter. Båda föräldrarna dömdes också att betala skadestånd till tre av barnen.

Hur det gick till när den nu 17-åriga flickan, enligt misstankarna, förts till Irak mot sin vilja är oklart. Men misstankarna är att det skett med våld från pappans sida.

Den 17-åriga flickan har själv skrivit på Facebook att hon blivit bortförd och vädjar nu om hjälp att komma tillbaka till Sverige.

Pappan har häktats i sin frånvaro av Malmö tingsrätt, misstänkt för olaga frihetsberövande.

Kvinnan har häktats

Även den 43-åriga mamman misstänks för inblandning i brottet. Kvinnan har gripits och häktades på tisdagen, också för olaga frihetsberövande. Enligt misstankarna befinner sig både pappan och den 17-åriga dottern i Irak.

– Kvinnan förnekar brott i de förhör som hittills hållits, säger kammaråklagare Charlotte Ottosen.

Vid tiden för det misstänkta bortförandet ska den 17-åriga flickan inte ha bott hemma hos sina föräldrar.

Orsaken till bortförandet är oklart. Men polisen utesluter inte att det ligger religiösa skäl bakom.

– Vi ska försöka kontrollera var flickan finns, hur hon förts dit och var pappan är, säger Charlotte Ottosen.

Polisen hyser gott hopp om att nå framgång i det arbetet.

Men Sverige saknar fungerande utlämningsavtal med Irak, vilket gör att det kan bli svårt att få hem den 17-åriga flickan till Sverige.