Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

17-åriga Emilie har varit försvunnen i 18 dagar

17 år gamla Emilie Meng har varit försvunnen i 18 dagar – och polisen står handfallna. Foto: Dansk Polis
Spåren efter Emilie Meng slutar vid Korsør tågstation. En övervakningsfilm har fångat Emilie Meng när hon lämnar järnvägsstationen. Foto: Google maps

Tidigt på morgonen den 10 juli sa 17-åriga Emilie Meng hej då till vännerna på Korsør Station – sedan dess är hon försvunnen.

Men trots att tipsen strömmar in till polisen finns inga nya spår efter 17-åringen.

– Jag ser hellre att folk ringer en gång för mycket än en gång för lite, säger polisens förundersökningsledare Marianne Roed till Ekstrabladet.

Detta har hänt

Söndag 10 juli: Klockan 04 kommer Emilie Meng och hennes två väninnor med tåget från Slagelse till Korsør Station. Vännerna skiljs åt.

Söndag 10 juli: Någon gång mellan 04.45 och 05.30 säger sig ett vittne ha sett Emilie Meng vid Kongebroens. Detta visar sig senare inte stämma.

Tisdag 12 juli: Anhöriga till flickan slår larm till polisen att Emilies Facebook-profil varit aktiv.

Lördag 16 juli: I tio timmar söker frivilliga med hund efter den försvunna 17-åringen. 16 hundar och mellan 20 och 25 hundförare deltar i sökandet.

Söndag 17 juli: Runt 400 frivilliga söker efter Emilie runtom i Korsør. Polisen genomför också dörrknackning för att samla vittnesuppgifter.

Söndag 17 juli: Familjen skriver ett öppet brev till Emilie Meng på Facebook där de vädjar till henne att komma hem.

Torsdag 21 juli: 17-åringen familj utlyser en belöning på 40 000 danska kronor till den som kan lämna ett tips till polisen som gör att Emilie hittas.

Tisdag 26 juli: Analysen av det blodspår som hittats i närheten av järnvägsstationen visar sig inte vara mänskligt.

Torsdag 28 juli: Missing People och polisen har möte för att reda ut hur de ska fortsätta sökandet.

Emilie Meng och hennes väninnor hade festat i Slagelse. Tillsammans tog de sedan tåget till Korsør station.

Klockan var runt 04 på morgonen söndagen den 10 juli.

De två väninnorna delade på en taxi, men Emilie Meng ville hellre gå de 3,5 kilometerna till hemmet i centrala Korsør.

Sedan dess har ingen sett till henne.

Redan sent på söndagskvällen sattes en stor sökapparat i gång. Polisen hade en helikopter i luften och flera hundpatruller sökte också i närheten av stationen.

Men vad som initialt behandlades som ett helt frivilligt försvinnande verkar inte längre lika självklart.

Polisen arbetar just nu utifrån tre olika teorier:

■ Att Emilie har försvunnit av egen fri vilja

■ Att Emilie har råkat ut för en olycka

■ Att Emilie har blivit utsatt för någon form av brott

Få ledtrådar

Ledtrådarna har än så länge varit få.

I förra veckan gjorde en hund ett blodfynd i närheten av stationen. Men det visade sig vara ännu en återvändsgränd.

– Vi har fått svar på om det kom från en människa vilket det inte gjorde, säger Marianne Roed till Ekstrabladet.

Under onsdagen rapporterade Sjællandske att polisen fått in en ituriven spetströja som liknar den som Emilie Meng bar när hon försvann. Tröjan hittades enligt tidningen knappt tre kilometer från Korsør station.

Till Ekstrabladet säger dock Marianne Roed att tröjan inte har med fallet att göra.

– Jag kan bekräfta att vi har hittat en tröja, men den är inte likadan som Emilies.

Inte heller de två män som fångats på övervakningsfilm i närheten av Emilie Mengs hem, kan bindas till försvinnandet.

Männen fångades på film

De två männen fångades på film vid en privat bostad. Personen som har kameran tyckte att det såg ut som om männen bar på en damhandväska som liknade Emilie Mengs, och kontaktade därför polisen.

Men inte heller det tipset ledde någonstans.

– De har inte med saken att göra, säger Marianne Roed till Ekstrabladet.

Dryga två veckor efter försvinnandet slutar spåren alltså fortfarande vid Korsør station. En övervakningsfilm har fångat Emilie Meng när hon lämnar järnvägsstationen.

Polisen arbetar just nu för fullt med att följa upp de mängder med tips som strömmat in.

– Hittills har det inte lett till något genombrott, men vi arbetar vidare med det, säger Michael Vilster, kommunikatör vid polisen.

För Ekstrabladet är Marianne Roed noga med att påpeka att alla tips är av intresse.

– Jag ser hellre att folk ringer en gång för mycket än en gång för lite, säger hon.

I måndags gick ett par i Skelund, en knapp mil från Hadsund, ut i BT och berättade att de med säkerhet sett Emilie Meng förra veckan.

Marianne Roed bekräftar både för BT och Ekstrabladet att tipset kommit in. Samtidigt säger hon att det är svårt för polisen att följa upp tipset eftersom flickan sedan länge är försvunnen och det inte funnits någon videoövervakning.

Ekstrabladet har tidigare rapporterat att 17-åringens mobil laddade ur redan natten mot söndagen. Under den första veckan hon var försvunnen ska det varken ha gjorts några transaktioner från hennes konto, eller skett någon aktivitet på hennes Facebook.

Michael Vilster vill dock i nuläget inte lämna några närmare detaljer kring om några nya aktiviteter skett.

Både polisen och Missing people har sökt flera gånger efter Emilie Meng. Eftersöken har skett både på land, i vatten och från luften.

Nästan två och en halv vecka efter försvinnandet vill polisen fortfarande komma i kontakt med ett par personer som ska ha befunnit sig på tågstationen samtidigt som Emilie Meng, skriver Ekstrabladet. Polisen uppger också att det fortfarande finns vissa "tekniska material" som ska undersöka, och tips från personer de behöver få kontakt med.

Försvinnandet har engagerat många – både i Danmark och utomlands. Facebook-gruppen "Eftersøgningen af Emilie Meng" har på kort tid fått över 23 000 medlemmar.

Emilie Mengs familj har också utlyst en belöning på 40 000 danska kronor till den som kan lämna ett tips till polisen som gör att 17-åringen hittas. Under onsdagen gick hennes kusin ut med att en anonym välgörare donerat ytterligare 60 000 danska kronor – därmed ligger belöningen på 100 000 kronor.

Flickan kusin beskriver henne också som plikttrogen och punktlig. På söndagsmorgonen – samma dag som hon försvann – var det meningen att hon skulle sjunga i kyrkan tillsammans med sin kör.

– Hon kommer alltid i tid och skulle aldrig vara borta från jobbet, sa han till Ekstrabladet dagen efter försvinnandet.

För varje dag som går utan några livstecken bedöms dock chansen att hitta Emilie Meng vid liv stadigt minska.

– Men så länge vi inte hittat henne kan vi inte utesluta att hon försvunnit frivilligt. Därför finns det självklart en chans att hon är i livet, säger Michael Vilster.

Ändå lever hoppet kvar både bland familj och vänner.

– Emilie är en mycket omtänksam person. Jag tänker på henne hela tiden och jag hoppas verkligen att människor fortsätter leta efter henne och inte ger upp hoppet, sa en av de två väninnorna som var med kvällen när 17-åringen försvann till BT.

Under torsdagen ska frivilligorganisationen Missing people och polisen ha ett möte för att gå igenom tips och därefter bestämma vad nästa steg i sökandet blir, skriver BT.