17-årig pojke omkom i
olycka på elsparkcykel

Den 17-årige pojken körde in i en vägbula i Åhus och slungades med huvudet före rakt in i en stolpe.

Det kan vara den första dödsolyckan i Sverige med en elektrisk sparkcykel.

Olyckan inträffade på Åvägen i Åhus strax efter klockan 15 på onsdagseftermiddagen. 17-åringen som bodde på orten var ensam ute och körde med sin elsparkcykel.

– Vittnen berättar att han körde på ett farthinder i vägbanan och trillade av fordonet, säger Ingela Hessbo, inre befäl vid Kristianstadspolisen.

– Han föll så illa att han kom med huvudet före in i en stolpe. Och det är inte många stolpar längs den vägen. Omständigheterna är verkligen olyckliga.

Oklart vad elsparkcykel är

Enligt Skånepolisens informatör Calle Persson hade 17-åringen ingen hjälm. Pojken fördes till Centralsjukhuset i Kristianstad där dödsfallet konstaterades. Hans föräldrar var närvarande.

Olyckan ska nu utredas av trafikavdelningen hos Kristianstadspolisen. Utredarna måste börja med att fastställa vad för slags fordon en elektrisk sparkcykel egentligen är.

– Vi tror just nu att det måste definieras som en cykel men vi är inte säkra. Det får utredarna fastställa, säger Ingela Hessbo.

Kan vara första dödsolyckan

Enligt lagen om vägtrafikdefinitioner (2001:559) kan det vara en cykel om topphastigheten är 20 kilometer i timmen, och en moped om den går fortare.

Polisen har ingen egen klassning av fordonstypen – och vet heller inte om det någonsin inträffat en dödsolycka med den.

– Varken jag eller någon annan här har i alla fall hört talas om det, säger Ingela Hessbo.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!