Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

16-åring rånade och torterade jämnåriga

Här inne på Empora stötte pojkarna ihop med 16-åringen. Foto: Polisen.
Emporia är ett välbesökt köpenter som ligger mittemot Malmö arena i Hyllie. Foto: KVÄLLSPOSTEN

16-åringen rånade två tonåringar på köpcentret Emporia efter att ha knivhotat dem och fört dem till ett garage. 

Båda pojkarna blev också brända med en cigarett. Delar av händelseförloppet filmades av 16-åringen och lades ut på sociala medier. 

Nu döms han till ungdomsvård.

- Rånet mot pojkarna har utan tvekan varit mycket allvarligt, en vuxen person skulle i detta fall ha fått ett treårigt fängelsestraff, säger rådmannen Anna Täcklind.

Den 23 juli besökte två pojkar i 14-årsåldern köpcentret Emporia i Malmö. Där stötte de på 16-åringen och en kompis till honom. 

Inne på köpcentret ska 16-åringen och hans kamrat ha hotat hugga sina offer med kniv om de inte följde med ut från köpcentrat. Pojkarna kände att de inte hade något val och tvingades följa med till ett parkeringsgarage under Emporia. Sedan fördes de till ett annat garage vid Lindeborgs centrum. 

På vägen dit tvingades de två 14-åringarna kyssa rånarnas skor samtidigt som de fick sparkar i ansiktet.

Försökte tända eld på håret

Båda tvingades sedan ta ut pengar och ge till 16-åringen och hans kamrat, sammanlagt 1 400 kronor.

Efteråt fördes 14-åringarna på nytt till en avsides plats och utsattes för ny misshandel och tvingades återigen kyssa rånarnas skor. 

Misshandeln var brutal. En av de misstänkta rånarna försökte enligt åtalet även tända eld på ett av offrens hår. Den andre pojken blev bränd i ansiktet med en cigarett.

Delar av händelseförloppet filmades av gärningsmännen och lades ut på sociala medier. Innan gärningsmännen lämnade pojkarna hotades de till livet med att de skulle bli skjutna om de inte väntade en viss tid innan de gick därifrån. 

 

På övervakningsbilder syns hur 16-åringen höll armarna om pojkarna när de leddes ut ur köpcentrat. Foto: Polisen

Döms till ungdomsvård

16-åringen döms nu för rån och övergrepp i rättssak till ungdomsvård. Den andre gärningsmannen har inte lagförts då han vid tillfället var under 15 år.

- Rånet mot pojkarna har utan tvekan varit mycket allvarligt. Även om tingsrätten inte anser att det är fråga om ett grovt rån är det ett rån som vida överstiger minimistraffet för rån, säger rådmannen Anna Täcklind i ett pressmeddelande från tingsrätten. 

– En vuxen person skulle i detta fall ha fått ett treårigt fängelsestraff. 

Tingsrätten hade inga möjligheter att döma 16-åringen till fängelse. 

– Eftersom det här är fråga om en ung person finns det inte förutsättningar att döma till fängelse. 16-åringen är omhändertagen med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga och ska fortsätta få sådan vård, säger rådmannen Anna Täcklind.

16-åringen ska också betala skadestånd till pojkarna.

Vården gav upp

Ett uppmärksammat reportage i Kvällsposten visar hur den 16-årige Emporiarånaren nyligen hade släppts från tvångsvård när han förde bort de 14-åriga pojkarna. 

Under tretton månader hade 16-åringen flyttats mellan fyra olika ungdomshem. Sedan gav vården upp om honom.

Socialtjänsten beskriver honom som oberäknelig. Han uppvisar "avsaknad av empati och ånger".

Personal som jobbat på en institution där 16-åringen varit inlåst, sa så här i reportaget. 

– Han skulle aldrig ha varit där. Personalen på SIS har inte den kompetens som behövs i dessa fall. Detta borde hanteras av Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, eller ske i samverkan mellan SIS och BUP. Istället skickades han runt mellan olika institutioner som ville blir av med ”problemet”, säger hen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!