16-åring häktades för våldtäkt på skolflicka

Så sent som för två veckor sedan dömdes den 16-årige pojken för ofredanden av tre 14-åriga flickor på sin skola.
Foto: FREDRIK SAMUELSON
Under skolans idrottsdag ska pojken ha våldtagit en flicka som ännu inte fyllt 15 år. Nu sitter han häktad.
Foto: RICHARD STRÖM /EXPRESSEN

En 16-årig pojke häktades på fredagen i Malmö misstänkt för våldtäkt på en skolkamrat som inte fyllt 15. Övergreppet ska ha skett under skolans idrottsdag, avslöjar Sydsvenskan.

För två veckor sedan dömdes han för sexuellt ofredande av tre andra flickor i samma skola. Men han har ändå fått gå kvar.

Pojkens skola hade idrottsdag i tisdags. 16-åringen ska ha begått den misstänkta våldtäkten den förmiddagen, medan arrangemanget pågick.

Polisen larmades och pojken greps på eftermiddagen samma dag. Han har enligt tidningen erkänt sexuellt övergrepp mot barn men nekar till att det som skett skulle ha varit en våldtäkt.

Efter att ha suttit anhållen sedan i tisdags häktades hantrots detta  på fredagen. Häktning är en ganska ovanlig åtgärd när det gäller en nybliven 16-åring.

"Risk att han återfaller"

– Jag menar att det finns risk att han förstör bevisning eller påverkar utredningen om han är på fri fot. Och med hänsyn till hans tidigare brottslighet finns risk att han återfaller, säger åklagaren Ida Killeslätt till Sydsvenskan.

– En betryggande övervakning kan inte ordnas på annat sätt.

Den 5 oktober dömdes 16-åringen för tre fall av sexuellt ofredande mot kvinnliga skolkamrater som när brotten ägde rum förra hösten bara var 14 gamla.

Flickorna hade kort efter ofredandena gått till skolans rektor och anmält vad de hade råkat ut för.

Gav flickorna skulden

Rektorn ska då ha sagt till dem att "de hade varit erotiska" och att "de i fortsättningen skulle tänka på sin klädsel", enligt domen.

Pojken döms för att ha slagit flickorna i rumpan, stoppat handen innanför deras behåar och dragit upp kjolen på en av dem.

Malmö tingsrätt är mycket kritisk mot rektorn och övrig skolpersonal för deras sätt att hantera det som har hänt.

"De vuxna har kapitulerat"

"Den bild som de gett av hur skolans ledning reagerade på deras anmälan den 14 september 2016 har gett tingsrätten intrycket av att de vuxna på skolan har kapitulerat och undandragit sig sitt ansvar", skriver rätten i domen.

– Det är lätt att vara efterklok, men vi borde ha satt in kraftigare åtgärder och vi kommer att behöva jobba mycket både med medarbetarna och eleverna, skriver rektorn i ett mejl till Sydsvenskan.

Pojken dömdes till 50 timmars ungdomstjänst och till att betala de tre flickorna sammanlagt nära 50 000 kronor i skadestånd.

Mindre än två veckor efter den domen misstänks han alltså ha våldtagit en annan skolkamrat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!