Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

16-åring försökte mörda sin kompis

Den 16-åriga pojken utdelade 7 knivhugg i vännens buk. Foto: Polisen
Bilden är från ett naturreservat i Hörby. Här dumpades offrets mobiltelefon och ett par skor. Mordförsöket skedde i närheten. Foto: Polisen

En obetald skuld på 600 kronor triggade i gång ett knivdrama utanför en simhall. 

Med sju knivhugg i buken, på ryggen och på armar försökte en 16-årig pojke döda sin vän. 

Vittne till händelsen blev en 13-årig pojke – som egentligen bara ville skrämma offret.

Nu döms 16-åringen till sluten ungdomsvård.

Trion som i somras träffades utanför en simhall i Hörby beskrivs som vänner. Men förhållandet mellan personerna hade veckorna innan mordförsöket förändrats: de tjafsade mycket och bråkade om pengar. 

I chatt-konversationer framgår att offret hade en skuld på 600 kronor till den 16-årige gärningsmannen. Som säkerhet för att få tillbaka sina pengar hade han tagit offrets spelkonsol. 

Ville skrämma

Men den 2 augusti i år eskalerade pengabråket – och att bara få tillbaka sina pengar räckte inte. Tillsammans med en 13-årig vän lockade 16-åringen ut offret med löfte att röka cannabis. I stället försökte han döda honom. 

– Det blev en argare diskussion. Vi var mer arga än vi visade. Men tanken var inte att vi skulle försöka döda honom, tanken var att vi skulle skrämma honom, inte mer än så, säger vännen i förhör. 

De första knivhuggen utdelades mot offret när han stod upp. När han försökte fly sprang 16-åringen efter och fortsatte hugga honom. När offret föll omkull fortsatte tonåringen att utdela knivhugg. 

– Jag tänkte: "Han kommer att döda mig", säger offret i förhör.

– Jag blev chockad. Först hade jag inte ont, det kändes ingenting. 

Sluten ungdomsvård

Trots att vännen och 16-åringen gemensamt planerat att skrämma honom åtalades bara en av dem. 16-åringen var pådrivande och var den som utdelade knivhuggen. I förhör har han nekat till brott – han hävdar att två "albaner" var de egentliga gärningspersonerna. 

På tisdagen dömdes den 16-åriga pojken vid Lunds tingsrätt, till sluten ungdomsvård i tio månader. Pojken döms för försök till mord och ringa narkotikabrott.

– Jag delar inte alls tingsrättens uppfattning, säger 16-åringens försvarsadvokat Carl-Owe Olsson.

Carl-Owe Olsson pekar framför allt på att 13-åringen till en början var medåtalad – och vägrade uttala sig i rätten. Han förändrade dessutom sin historia flera gånger.

– Han vägrade uttala sig i tingsrätten, vilket innebär att anan bara är hörd som medmisstänkt och värdet av en medmisstänkt är inte särskilt starkt, säger Carl-Owe Olsson.

Kan överklaga

Huggen ska ha orsakat offret smärta, sårskada, nervskada samt skada på den högra lungsäcken. 16-åringen ska betala 184 500 kronor i skadestånd till den knivhuggna bekanta. 

Domen menar även att det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas och att 16-åringen skulle ta offrets liv.

Den 16-åriga pojken fortsätter neka till mordförsök, men har erkänt ringa narkotikabrott.

– Min klient är inte nöjd, han har sagt att han vill överklaga domen. Men jag ska prata mer med honom. Vi anser att domen är felaktig, säger Carl-Owe Olsson.

Om domen överklagas är inte beslutat än – Carl-Owe Olsson anser att påföljden är adekvat. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!