Den misstänkta våldtäkten ska ha skett vid en skola i Växjö.Den misstänkta våldtäkten ska ha skett vid en skola i Växjö.
Den misstänkta våldtäkten ska ha skett vid en skola i Växjö.
Camilla Holmqvist, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Växjö, beskriver händelsen som "mycket allvarlig".Camilla Holmqvist, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Växjö, beskriver händelsen som "mycket allvarlig".
Camilla Holmqvist, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Växjö, beskriver händelsen som "mycket allvarlig".

16-åring anhållen för våldtäkt vid skola

Publicerad

En 16-årig pojke sitter anhållen för våldtäkt i Växjö.

Han misstänks ha våldtagit en jämnårig flicka i närheten av en skola i staden.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, utredningen är i ett känsligt läge, säger Robert Loeffel, presschef i polisregion Syd.

Polisen är med hänvisning till brottets natur och de inblandades ålder mycket förtegen med uppgifter.

Men enligt Robert Loeffel ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat i tisdags.

– Vi fick in en anmälan i dag (onsdag, reds anm) och vidtog omedelbara utredningsåtgärder. Vi har hämtat in en 16-åring till förhör, efter förhör anhölls han av åklagare på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, säger Robert Loeffel till Kvällsposten.

Anmälan gjordes av skolan.

Robert Loeffel vill inte gå in på var någonstans 16-åringen befann sig när han hämtades in till förhör, om det var på skolan eller någon annanstans.

Ska ha inträffat utomhus

Det är oklart hur 16-åringen ställer sig till misstankarna.

– Åklagaren vill inte kommentera det, säger han.

Polisen vill inte heller kommentera var någonstans den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat. Uppgiften de går ut med är att det ska ha skett utomhus på en plats i anslutning till skolan.

Efter anmälan om våldtäkt har polisen varit på skolan, bland annat har man genomfört en teknisk undersökning av den misstänkta brottsplatsen. Vad den undersökningen har gett är oklar.

Det är inte heller känt vilken relation de inblandade har till varandra.

– Den drabbade är en minderårig flicka, säger Robert Loeffel.

Kan finnas vittnen

Polisen fortsätter nu utredningen med nya förhör.

– Vi jobbar sedvanligt framåt med ärendet. Försöker få fram fler uppgifter, nya förhör. Det kan kanske också finnas vittnen till händelsen.

Har ni varit på skolan för att prata med elever och personal efter händelsen?

– Vi har ju utfört akuta åtgärder på plats, men självklart har vi en dialog med skolan.

Camilla Holmqvist, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Växjö, beskriver händelsen som "mycket allvarlig".

– Vi ser jätteallvarligt på det som nu är polisanmält och vi tar det på största allvar. Under skoltid är det vi som har tillsynsansvaret och nu ser vi över arbetet med trygghetsskapande åtgärder, säger hon.

Skolan ser över rutinerna

Den misstänkta våldtäkten ska ha skett under skoltid och i anslutning till skolan.

Har ni brustit i tillsynen?

– I vårt trygghetsskapande arbete har vi bland annat tittat på hur det ser ut på raster, att det alltid finns vuxna ute och vi har i så kallade trygghetsvandringar sett om det finns platser som kan kännas otrygga. Det arbetet är systematiskt. Nu får vi titta över det här och se om vi har brustit, säger hon.

Enligt Smålandsposten, som först rapporterade om den misstänkta våldtäkten, är 16-åringen efter anklagelserna avstängd.

– Vi har valt att stänga av honom enligt skollagen i avvaktan på utredningen, säger Camilla Holmqvist till Kvällsposten.

Enligt henne har skolan och kommunen nu en nära dialog med både polis och socialtjänst. Vårdnadshavare till elever på skolan har informerats om händelserna.

Inför torsdagen har skolan förstärkt bemanningen med extra personal.

– Vi vill kunna möta elevernas oro och ge svar på de frågor och tankar som kan komma utifrån detta, säger Camilla Holmqvist.

Jakob Kjelldén
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag