Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-årige Jesper såg två vänner dö i bilen

Jesper hörde kompisen dra sitt sista andetag.
Spåren efter den svåra olyckan är fortfarande mycket tydliga.Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tre personer omkom och två skadades - en av dem var 16-årige Jesper från Sävsjö.Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Privat

Det mesta av den tragiska olyckan är bortstädat på platsen.

Men minnena hos 16-årige Jesper från småländska Sävsjö finns för evigt kvar.

– Jag hörde de sista andetagen från min bästa kompis, säger han.

Det var på natten mellan juldagen och annandagen som den svåra trafikolyckan inträffade på länsväg 127 strax utanför Sävsjö.

I den Audi A4 som Jesper åkte i som baksätespassagerare fanns sammanlagt fyra personer.

– Vi gjorde en spontan tur och hade ända tills olyckan hände hur trevligt som helst, säger Jesper.

Fordonets förare var en 22-årig man som Jesper nyligen lärt känna. Bredvid honom till vänster i baksätet satt en av hans skolkamrater, en 17-årig kille. I framsätet och på samma sida som han själv fanns en jämnårig tjej.

De fyra kompisarna hade en stund innan avslutat ett besök på Mc Donalds i Vetlanda och var nu på väg hem till Sävsjö genom det småländska landskapet. 

På olycksplatsen svängde vägen svagt. Det ska även ha varit lite dimma sent på kvällen. Foto: SVEN LINDWALL

Tre personer omkom

– Vad jag minns var det kallt och lite dimmigt, men ingen snö, säger Jesper.

Bilfärden är en sträcka på omkring tre mil som brukar ta cirka en halvtimme att köra. Men den här gången kom kompisarna aldrig hem.

Bara några kilometer utanför Sävsjö, i en svag kurva med nedförsbacke, inträffade den tragiska olyckan. Tre personer omkom och olyckan har beskrivits som en av de svåraste under 2019.

I bilen som Jesper åkte i omkom både den 22-årige föraren och den 17-årige kompisen. 

I det mötande fordonet färdades en ensam 52-årig man. Även han omkom när bilarna möttes mer eller mindre front mot front. 

Fordonet med den 52-årige föraren slog runt och hamnade i diket. Bilen med de fyra kompisarna stod efter olyckan kvar på vägbanan.

Personerna i bilen var efter en utflykt till Vetlanda på väg hem till Sävsjö igen.

Känner tacksamhet

16-årige Jesper var en av två som undkom med livet i behåll. Han känner tacksamhet för vad ödet förde med sig.

– Han satt på rätt sida i bilen och hade bälte på sig, säger Jespers mamma Therese. Han hade verkligen änglavakt, det går inte att sluta tänka på det.

I dag är Jesper hemma från Eksjö sjukhus igen. Han tar sig fram på kryckor, men läkarna har lovat att han ska bli helt återställd.

– Knäskålen lossnade och den har opererats. Sedan fick jag blåmärken i ansiktet och en tand som lossnade.

Den svåra biten blir troligen att få själen att läka - att förstå att flera av hans vänner är borta för alltid.

– Min bästa kompis satt i baksätet. Jag insåg att han var bortom räddning och jag hörde hur han drog sina sista andetag, säger Jesper.

Blev omkörda

Han minns att han ögonblicket före olyckan satt och fingrade på sin mobiltelefon och tittade upp emellanåt. 

– Jag vet att vi först blev omkörda av en annan bil, sedan växlade vi ner och gjorde en egen omkörning. Ögonblicket senare small det, säger han.

Jesper minns att det först svartnade för ögonen på honom. Men att han efter en stund vaknade upp igen och lyckades knäppa upp bältet och själv ta sig ur fordonet.

– Nu efteråt har jag förstått att jag gick på ren adrenalin. Jag ringde mamma från olycksplatsen och berättade vad som hänt. Hon vägrade avsluta samtalet med mig eftersom hon var rädd att det skulle hända mig något mer.

Jesper säger samtidigt att han såg att tjejkompisen som suttit i framsätet också överlevt. Efteråt har han haft kontakt med henne på telefon.

– Hon hade bälte på sig, men var fastklämd vid benen. Jag kunde inte göra något. Sedan såg jag föraren, han var helt borta, jag förstod att han omkommit. Min kompis satt bredvid mig, jag hörde hans sista andetag, säger Jesper.

Han säger själv att han mår relativt bra i dag och försöker inte tänka så mycket på det som hänt. Samtidigt inser han att det är viktigt att prata om det för att kunna bearbeta alltihop.

Olyckan skedde skedde på länsväg 127 öster om Sävsjö.Foto: MIKAEL FRITZON/TT

Ingen förklaring

Jespers mamma Therese säger att det hela är en tudelad känsla.

– Samtidigt som vi är så lyckliga över att ha fått behålla Jesper, har vi så dåligt samvete över att det inte gick lika bra för de andra inblandade.

Mamman beklagar att det förekommit skvaller om olyckan.

Hon konstaterar samtidigt att Jesper inte körde bilen, att han förlorat två kompisar och att han hela tiden tänker på deras anhöriga.

I nuläget är det okänt vad som orsakat olyckan. Tills vidare finns tre rubriceringar på olyckan: grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

Polisen har tagit de krockade fordonen i beslag för att se om där varit något fel på bilarna.

SÅ MÅNGA SKADAS I TRAFIKOLYCKOR I SYDSVERIGE:

Så många skadas i trafikolyckor i Sydsverige.