Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

16-årig pojke döms för våldtäktsförsök

Kvinnan cyklade hem genom Stadsparken i Helsingborg när pojken överföll henne. Hon hittade själv gärningsmannen på en pub efter några månader.
Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD / BESTÄLLT JOBB
Bilder från övervakningskamerorna i parken bidrog till att 16-åringen kunde fällas för våldtäktsförsöket.
Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD / BESTÄLLT JOBB/ COPYRIGHT :AB HELSINGBORGS-BILD

En 16-årig pojke dömdes på tisdagen för våldtäktsförsök mot en kvinna i Stadsparken i Helsingborg förra hösten.

Rena tillfälligheter gjorde att övergreppet avbröts, konstaterar tingsrätten.

Brottet har mycket högt straffvärde – men eftersom gärningsmannen bara var 15 år och nio månader vid tidpunkten stannar påföljden "med viss tvekan" vid 150 timmars ungdomstjänst.

Kvinnan – vars ålder och identitet är sekretessbelagd – var på väg hem från en utekväll när pojken försökte tvinga sig på henne den 10 september förra året.

Hon kom på sin cykel i Stadsparken när han stoppade henne. Kvinnan anade faran och försökte prata lugnande med honom. Men han gav sig ändå på henne.

Pojken, då 15 år gammal, drog ner kvinnan på marken, satte sig på henne och höll henne om halsen med ena handen medan han med den andra grävde innanför hennes kläder.

Överfallet avbröts

Kvinnan hade hela tiden mobilen i handen och lyckades ringa 112 medan överfallet pågick. Samtidigt råkade en förbipasserande upptäcka att något höll på att hända, vilket skrämde bort pojken.

Trots polisanmälan kunde våldsmannen inte hittas. 14 dagar senare fick dock offret syn på honom på Knutpunkten, men då kunde han fly innan polisen hade tid att komma.

Men i december såg kvinnan honom igen – på en pub i Helsingborg. Då var han så berusad att polisen först måste omhänderta honom för tillnyktring innan han kunde höras om våldtäktsförsöket.

Den nu 16-årige pojken har hela tiden nekat till anklagelsen. Men Helsingborgs tingsrätt anser att bevisningen mot honom har varit tillräcklig.

Kvinnan pekar ut honom

Kvinnan pekar ut honom, han har en tröja som stämmer med gärningsmannens enligt övervakningskameror, och föreståndaren på HVB-hemmet för flyktingar, där pojken bodde, vittnar om att han inte var där den aktuella natten.

Tingsrätten finner det "ställt utom rimligt tvivel" att 16-åringen är gärningsmannen.

"Våldtäktsförsöket har varit av överfallskaraktär mot en för den tilltalade okänd person och har ett mycket högt straffvärde motsvarande två års fängelse", skriver rätten i domen.

Men eftersom den dömde bara var 15 år och nio månader när brottet begicks sätts det ner till sex månader – och eftersom ha är tidigare ostraffad omvandlas det "med viss tvekan" till 150 timmars ungdomstjänst.

Han döms dessutom att betala 51 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!