Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

16-årig flicka åtalas för terrorbrott

Den 16-åriga flickan åtalas för terrorbrott. Rättegången inleds i april vid domstolen i Holbæk. Foto: Google Street View
Vid terrordåden i Paris i november 2015 tros sprängmedlet TATP var det som användes av flera självmordsbombare. Här sörjande utanför Stade de France. Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT
Sprängämnet som 16-åringen tillverkat hemma var det samma som detonerades på flygplkatsen Zeäventem i Bryssel i mars 2016. Foto: Farnum Shakeira

En 16-årig dansk flicka som har suttit häktad i över ett år åtalas nu för terrorbrott.

Enligt åklagaren hade hon tänkt bomba både sin egen skola och en judisk privatskola i Köpenhamn.

I hemmet hittades ingredienser till TATP – det sprängmedel som användes vid terrordåden i Paris och Bryssel.

Den då 15-åriga flickan greps den 13 januari 2016 sedan personer i hennes omgivning uppmärksammat polisen på uttalanden som hon hade gjort på sociala medier.

Hon hade under hösten konverterat till islam, uttalat sitt stöd för heligt krig, jihad, och bland annat lagt ut en bilder på sig själv där hon poserade med vapen.

Vid en husrannsakan i flickans hem i Kundby, nära Holbæk på norra Själland, hittades manualer för bombtillverkning, samt aceton, citronsyra och väteperoxid.

Det är ingredienserna till sprängämnet TATP – det sprängmedel som användes av terroristerna vid attackerna mot Bryssel i mars 2016, Paris i november 2015 och även London i juli 2005.

Skulle slå till under skolfest

Enligt åtalet, som citeras av tidningen Ekstrabladet, hade flickan tänkt spränga sin egen skola i Fårevejle den 8 januari – just när det skulle hållas en stor fest på skolan.

Men dådet utfördes aldrig eftersom hon, enligt åklagaren, inte fick någon konkret order. Det framgår inte av åtalet vem som skulle ha gett den ordern.

Den nu 16-åriga flickan åtalas även för att ha planerat ett bombdåd mot Carolinaskolan, en judisk privatskola  i Köpenhamn. Det skulle utföras en månad efter attentatet i Fårevejle.

Men vid det laget satt flickan redan häktad.

När gripandet blivit känt i januari 2016 anmälde sig en då 24-årig man till polisen på östra Jylland. Han skulle ha varit i Syrien och fått vapenutbildning, och flickan kallade honom sin "bästa vän".

"Bäste vännen" har släppts fri

Han häktades också på samma terrormisstankar och har suttit inlåst ända till fredagen den 10 februari. Då försattes han plötsligt på fri fot och alla misstankar mot honom lades ner.

Den 16-åriga flickan åtalas även för grov misshandel. Under tiden hon har suttit isolerad på en institution i Grenå har hon krossat en spegel och gått till attack mot en manlig vårdare med en av skärvorna.

Mannen ska ha undkommit med lindriga skärskador.

– Jag kan inte kommentera vad som ligger bakom den händelsen, säger flickans försvarsadvokat Mette Grith Stage till Ekstrabladet.

– Men generellt kan jag säga att när man hålls isolerad under en längre tid får man gärna en kortare stubin.

Dansk lag straffar terrorbrott med upp till livstids fängelse.