16-årig elev åtalad för våldtäkt under idrottsdag

Åtalet mot 16-åringen lämnades in på fredagen till Malmö tingsrätt.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
16-åringen ska ha utfört våldtäkten inne på en toalett i samband med en idrottsdag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

16-åringen åtalades på fredagen för våldtäkt mot en 13-årig flicka. Han ska ha utfört våldtäkten inne på en toalett i samband med en idrottsdag.

Den misstänkta våldtäkten inträffade tolv dagar efter att han dömts för sexuellt ofredande mot tre flickor på samma skola.

16-åringen förnekar våldtäkt men ska ha erkänt sexuellt ofredande, enligt stämningsansökan. Ett vittne ska ha öppnat dörren till toaletten och och sett hur pojken förgrep sig på den 13-åriga flickan. Samtliga elever var den dagen på idrottsdag i Malmö.

Pojken blev anhållen samma dag och häktades senare. Ett av skälen till att 16-åringen häktades är att han tolv dagar tidigare dömts för sexuellt ofredande mot tre flickor på samma skola.

Hård kritik

Skolans rektor har fått hård kritik av både tingsrätten men framför allt av de tre flickorna och deras anhöriga för att skolledningen inte ingrep mer resolut mot 16-åringen. Han tilläts bland annat gå kvar på skolan.

– Inga disciplinära åtgärder har mig veterligen vidtagits, och efter dom har jag fått information att skolan inte heller då med anledning av domen vidtog några särskilda åtgärder, säger Caroline Nord, ombud för de tre flickorna som under en längre tid var utsatta för 16-åringen.

Dömdes för sexuellt ofredande

Pojken dömdes för tre fall av sexuellt ofredande mot flickorna och två fall av misshandel. Men fick gå kvar.

Han har under utredningen av våldtäkten ändrat sin berättelse. Inför en skolanställd ska han erkänt övergreppet.

Kammaråklagare Ida Killeslätt yrkar i andra han att 16-åringen ska dömas för sexuellt övergrepp mot barn.

När 16-åringen dömdes tidigare år för sexuellt ofredande visade en utredning av arbetsmarknad- och socialnämnden att han levde under "ordnade förhållande".

Då dömdes han till 50 timmars ungdomstjänst samt att betala skadestånd till de tre flickorna.

Rättegången angående det nya sexbrottet är på fredag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!