150 i kippavandring
i Malmö för att stötta

– Man måste kunna bära kippa utan att bli överfallen. Jag vägrar att ställa upp på förtryck mot oliktänkande, säger initiativtagaren Jehoshua Kaufman under dagens kippavandring.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

MALMÖ. Runt 150 personer deltog i lördagens kippavandring i Malmö. Vandringen inleddes vid lunchtid utanför synagogan.

– Man måste kunna bära kippa utan att bli överfallen. Jag vägrar att ställa upp på förtryck mot oliktänkande, säger initiativtagaren Jehoshua Kaufman.

Under en klarblå vårhimmel rörde sig kippavandringen i sakta mak från synagogan på Föreningsgatan och bort till Stortorget.

Många människor hade kommit dit för att visa sitt stöd för Malmös judiska befolkning.

En av dem som deltog i vandringen var Magdalena Stoltz. Hon är själv judinna och kom till Sverige från Polen 1969.

– Det är viktigt att visa att vi finns och att vi inte är rädda för att bära våra symboler, säger hon.

– Det finns så mycket otäcka saker som händer i Malmö. Jag vet människor som har tvingats flytta härifrån på grund av trakasserierna.

"Blir spottade på"

Noe Kupler gick också med i vandringen. Han fick hålla hårt i sin kippa som vid ett flertal tillfällen blåste av i vinden.

– Jag har inte själv haft problem på grund av min bakgrund men jag vet att personer som öppet bär religiösa symboler blir spottade på och får skällsord slängda efter sig, säger han.

Vandring

Vandringen avslutades på Stortorget med att initiativtagaren Jehoshua Kaufman tackade alla deltagare för att de hade kommit.

Många av de medverkande ställde sedan upp sig för att ta ett gruppfoto till stöd för den 25-årige fotbollssupporter som skadades allvarligt efter en demonstration i Malmö förra helgen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!