15 saker du bara vet om du är skåning

Publicerad

Att vara skåning handlar inte bara om att vara dryg. Det handlar även om att kunna urskilja språkliga valörer som ingen annan lägger märke till och att veta vilka specialiteter man tackar nej till på bjudning.

Man kan kalla någon för ålarens men det är inget man vill ha på tallriken. Det är sådant som skåningen bara vet med sig.

Nu har Kvällsposten samlat 15 påstående som bara skåningar känner igen. Har du vad som krävs för att stå stadigt i myllan?

 • 1Rabbemos!

  Foto: Martin Cejie
  Du vet ingredienserna i "rabbemos" och har vett att tacka nej när du blir erbjuden. Detsamma gäller spiddekaoga och svartsoppa.
 • 2Nyckelen

  Du vet att nyckel i bestämd form singularis uttalas "nyckelen". Samma regel appliceras på Triangeln och cykeln. Åtminstone om du är från Malmö.
 • 3Måla båten?

  Foto: Magnus Pettersson
  Du fattar komiken i att be en Åhus-bo säga "måla båten blå".
 • 4Kvinnaböske

  Foto: Christian Örnberg
  Din röst spricker av rörelse när du ska sjunga med i Änglahund.
 • 5Pitt!

  Foto: Thomas Jarlvik
  Du kan inte hålla dig från att berätta vad X:et i bandnamnet Wilmer X står för:
  – De hette pitt från början!
 • 6Vem är vem?

  Foto: Lasse Svensson
  Du kan skilja på Patrik "Bjärred" Andersson och Patrik "Trelleborg" Andersson.
 • 7Strippor och fakirer

  Foto: Sanna Dolck
  Du har äldre kompisar eller föräldrar som påstår att de var på Kiviks marknad när det fanns strippor i tälten och när man fick skjuta fakiren Ali Ben Hassan i ryggen med luftgevär.
 • 8Möe senap

  Foto: Senap/ Expressen /Mitt Kök/ Fot
  Du vet att det finns lika många sorters senap som fiskar i havet.
 • 9På eller i?

  Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
  Du vet att det heter "på Råå" och "i Ödåkra" men är osäker på varför.
 • 10Fubbik

  Foto: Magnus Pettersson
  Du kan skilja på ett ålahue och en fubbik även om det bara rör sig om en gradskillnad.
 • 11Danskdödaren

  Du vet att den enda riktiga danskdödaren är Jan Malmsjös karaktär i TV-serien NP Möller. Jo, Karl X Gustav kanske ritade in sig i historieböckerna med det var Malmsjö som verkligen satte rollen.
 • 12Vilken väg?

  Foto: Lasse Svensson
  Du har geografisk koll på vad som menas med "landsvägen".
 • 13Märklig dialekt

  Foto: Lasse Svensson
  Du vet att Kattis Ahlström-dialekten endast existerar i lärdomstaden Lund bland invandrade akademikers barn.
 • 14Vad står det?

  Foto: Bert Olsson
  Du har koll på vad det står på Fritiof Nilsson Piratens gravsten.
 • 15Fullständiga rättigheter

  Att Leos gatukök i Tollarp har fullständiga rättigheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag