15 härliga julklappar på Ikea – från 29 kronor

Inredare Kicki Rundbäck, Ikea
Foto: Ikea

Julhandeln slår rekord igen. Under december väntas vi handla för 79,8 miljarder kronor, enligt analysföretaget HUI.

Hos den småländska möbeljätten Ikea har julen stor betydelse.

Kvällsposten har listat 15 av företagets populäraste julklappar i år.

Redan innan höstmörkret omfamnat oss på riktigt möts vi av julgranskulor och bjällerklang i varuhusen.

Orsaken är enkel: Julhandeln är kort och huggsexan om våra pengar stor.

Efter en nedgång 2018 tros julhandeln i år vända uppåt igen, inte minst med hjälp av nätföretagen.

Siffror pekar på en omsättning på 79,8 miljarder kronor i december, enligt Handelns utredningsinstitut.

Befolkningen ökar

– Handels försäljning utvecklas stabilt tack vare minusränta, befolkningsökning och en konjunktur som ännu inte svalnat helt, säger Jonas Arnberg, vd på HUI i ett pressmeddelande.

En av landets stora aktörer i julhandeln är Ikea. Orsaken är att hemmet betyder allt mer för allt fler.

– Julhandeln är alltid viktig, säger Kicki Rundbäck, inredare som möter både företagskunder och vanliga konsumenter i varuhuset.

Det småländska inredningsföretaget tar fram speciella varor till julförsäljningen. En av årets specialartiklar är ett spelbord, som ska få oss att umgås mer under dagar när vi är lediga.

Vilka är jultrenderna i övrigt?

– Vi tar in mycket av naturen. Det är grönt, mossa, gran och tall. Men också dofter, hyacinter, pepparkakshus och hur vi möblerar med ljus, säger Kicki Rundbäck.

Mys och trevnad

Hon betonar vikten av mys och trevnad i hemmet. Det är där vi drar oss tillbaka, hämtar kraft och undviker stress.

Många kunder letar i dag efter hållbara julklappar. 

– Det får gärna vara sådant man både köper till både sig själv och ger bort till andra. Fler och fler tänker på att föremålen ska vara säkra och hålla över tid, säger Kicki Rundbäck.

Vad karaktäriserar en bra julgåva?

– Att det finns en tanke bakom och att gåvan betyder något personligt för mottagaren. Då förstår personen att man lagt ner tid och tanke på det man köpt.

Vad lägger du själv under granen i år?

– Om jag skulle välja något från mitt eget företag skulle jag sagt en heminredare under granen. Då låter man en heminredare ta fram ett inredningsförslag utifrån din egen stil och dina behov.

Kvällsposten bad Ikea att ta fram 15 populära julklappar i olika prisklasser. Här är hela listan:

1 SYMFONISK, högtalare/hylla 995 kronor

Wifi-bokhyllehögtalaren är en av produkterna från samarbetet med Sonos. Den kan monteras på väggen – eller ställas - horisontellt och vertikalt, fungerar precis lika bra undangömd som på första parkett och ansluts enkelt till resten av Sonos-familjen, med konkurrenskraftigt ljud till ett bra pris.


2 KNIXHULT, golvlampa, 500 kronor

Ger ett mjukt skimrande ljus, som ger ditt hem en varm välkomnande atmosfär. Varje exemplar av den här lampan är unik, eftersom den är gjord av bambu med naturliga färgvariationer och handvävd av skickliga hantverkare. Vid produktionen av KNIXHULT används delar av bambuplantan som annars skulle kasserats vilket gör att man får ut mer material från varje planta.


3 FRISKHET, doftljus, 29 kronor

En frisk doft av lin med inslag av jasmin och sandelträ. När ljuset brunnit ut kan koppen användas som lykta till värmeljus. Beskrivs som den perfekta julklappen.


4 ODGER, stol, 695 kronor

Enkel att montera och skön att sitta på tack vare skålformad sits och rundad rygg. Tillverkad av förnybart trä och återvunnen plast. En trevlig och hållbar bekantskap på alla sätt.


5 BLEKFRYLE, påslakan, 299 kronor

Produkt ur Ikeas senaste sängklädessortiment. Tillverkad av hållbart odlad bomull. 


6 RÅSEGEL, bordslampa, 69 kronor

Enkel att placera överallt där du vill ha lite trivsel och stämningsljus i ditt hem. Lampan står stabilt tack vare den tunga foten i betong. 7 SKALA, bricka, 99 kronor

En stilren och populär bricka i massiv björk, som är enkel att greppa och bära eftersom den har stadiga handtag på kortsidorna.


8 TYVELSE, matta, 699 kronor

Den här mattan är gjord av cirka 345 återvunna 0,5l PET-flaskor. Att använda spill som en resurs för oss ett steg närmare en mer hållbar framtid. Den täta, tjocka luggen dämpar ljud och är mjuk och härlig att gå på. Slitstark, fläcktålig och enkel att sköta eftersom mattan är gjord av syntetiska fibrer. 


9 GODTAGBAR, ljusstake, 49 kronor

Elegant ljusstake som både ger ett stämningsfullt uttryck till ditt hem. Finns även ett antal varianter av stilrena och rustika vaser.


10 TRÅDFRI, set med dimmer 99 kronor

Dags att komma i gång med ditt trådfria. Med detta set kan du använda den trådlösa dimmern för att tända, släcka och dimma för att alltid ha rätt belysning och stämning hemma.


11 KLUBBSPORRE, ergonomisk kudde, 499 kronor

En ergonomisk kudde med två komforttyper: dämpande skum på den ena sidan och svalkande gel på den andra. Memoryskummet omfamnar huvud, nacke och axlar, vilket minskar belastning och spänningar. Det håller en jämn temperatur och har små hål i kärnan som gör att luft kan cirkulera och föra bort fukt.


12 OUMBÄRLIG, stekpanna, (kopparfärgad 28 cm), 149 kronor

Nyhet som gör nyårsmaten till ett nöje att tillaga. Har en tjock botten med två lager av rostfritt stål och ett mellanskikt av aluminium. Med en mycket slitstark non-stick beläggning ger stekpannan en jämn och energieffektiv värme som minskar risken för att maten bränner vid. Gjord av rostfritt stål som gör kärlet tåligt och enkelt att rengöra.


13 HÄSSLEBRODD, kudde, 99 kronor

Kudden HÄSSLEBRODD har klassiska rutor i moderna färger på utsidan och en kramgo fyllning av återvunnen polyester på insidan – en fräsch accent med mer komfort som använder mindre av naturens resurser. 


14  SPISIG, leksakskök, 599 kronor

Ett leksakskök inbjuder till lek där bara fantasin sätter gränser. Gjord av tåliga och rejäla material.  


15 HEMINREDARE, 90 min, 498 kronor per rum.

Låt en heminredare ta fram ett inredningsförslag utifrån din stil och dina behov. 3D-ritning, belysningsplan, moodboard och förslag på inköpslista ingår.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!