Elevernas skräck när pojken gick till attack

Skolan planeras att öppna under måndagen.
Amadea Johnsson, 14, Ellenor Ericsson, 14 och Mekkiye Erkan, 14 är vänner och klasskamrater. De mötte den misstänkte gärningsmannen i korridoren, och såg den skadade läraren ligga på golvet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Mekkiye Erkan, 14, blev vittne till attacken.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisens avspärrning i Eslöv under torsdagen.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Den 15-åriga pojke som misstänks för försök till mord efter att i går ha knivhuggit en lärare på sin skola i Eslöv hade inte uppsåt att döda. Det har han berättat i förhör.

Han erkänner dock de faktiska omständigheterna. Pojken är enligt hans advokat djupt ångerfull.

Flera elever blev vittnen till attacken mot läraren.

– När jag kom närmare såg jag att han hade svårt att prata och han tog sig för magen, säger 14-årige Mekkiye Erkan. 

Polis larmades under torsdagsmorgonen till en högstadieskola i Eslöv. En lärare hade då attackerats med kniv i skolans lokaler.

Utanför skolan kunde en 15-årig pojke gripas. 

– Skolan har haft kontakt med läraren. Han mår okej. Och det har betytt otroligt mycket för eleverna att få veta det, berättade Ulrika Narling, från Eslövs kommun, under en pressträff i under fredagen.

Elever blev vittnen

Skolans elever beordrades under attacken in i sina klassrum och flera elever har berättat hur deras lärare låste dörrarna.

Amadea Johnsson, Ellinor Eriksson och Makkiye Erkan går i åttan på Källbergsskolan. De satt i sitt klassrum när brandlarmet gick på torsdagsmorgonen.

– Vi och vår lärare trodde att det var en brandövning. Vi väntade på klartecken från läraren och började gå ut mot cafeterian, säger Amadea Johnsson.

På väg till cafeterian såg de en sönderslagen kruka och jord som låg utspridd. 

Intill låg den skadade läraren. 

– Han låg still så jag trodde det var en övning där vi skulle rädda honom. Men när jag kom närmare honom såg jag att han hade svårt att prata och han tog sig för magen, säger Mekkiye Erkan. 

Mekkiye Erkan stod vid den skadade läraren och försökte hjälpa honom. Framför stod den misstänkte gärningsmannen. Hon beskriver att han hade på sig en skelettmask och hjälm och han sa åt eleverna att gå därifrån, att hålla sig undan. 

Amadea Johnsson, 14.
Foto: JENS CHRISTIAN
Ellenor Ericsson, 14.
Foto: JENS CHRISTIAN
Klasskamraterna Amadea Johnsson, 14, Ellenor Ericsson, 14 och Mekkiye Erkan, 14.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Kunde inte röra mig”

Amadea Johnsson förstod allvaret och gick sakta bakåt med händerna uppåt samtidigt som hon skrek åt sina klasskompisar att springa. Flera av eleverna tog sig in i ett klassrum, några hoppade ut genom ett fönster, andra stannade kvar i klassrummet och låste dörren. 

– Vår klass hade ett fantastiskt samarbete. Och vår lärare var helt fantastisk också. Det är inte lätt att ta hand om 30 skräckslagna elever, säger hon. 

Ellinor Eriksson drabbades av chock och kunde inte röra sig. Mekkiye Erkan stannade kvar hos läraren. 

– Jag kunde inte röra mig för jag har aldrig varit med om något sånt innan. Läraren kunde inte prata ordentligt när han försökte prata med den andra läraren, säger Mekkiye Erkan. 

Belamrade bakom en låst klassrumsdörr och möbler som de staplat framför dörren stannade de i klassrummet i två timmar. Därefter förflyttades de till en idrottshall – där var stämningen mer avslappnad, den akuta paniken hade släppt något. 

– Vi kunde prata med våra föräldrar och polisen var där och pratade och förhörde oss, berättar Amadea Johnsson.

De var lättade över att till slut lämna skolan men beskriver att natten var svår. Tankarna snurrade och scener från tumultet på skolan spelades upp.

– Det var svårt att sova. Jag såg flashbacks från skolan. Till slut somnade man ju ändå men det var hemskt, säger Amadea Johnsson.

På fredagen, ett dygn efter attacken, beskriver tjejerna att de varit rädda för att gå ut. 

– Jag vågar inte gå ut, eller röra mig på skolan själv, säger Mekkiye Erkan.

De möter upp varandra och rör sig i klungor. Och chocken har ännu inte lagt sig.

– Jag tänkte aldrig att vår skola skulle drabbas av detta. Vår skola är känd för att vara trygg och alla är jättesnälla. Det är helt sjukt att det händer på just här, på den allra bästa skolan, säger Amadea Johnsson.

Polisen är i dag på plats vid skolan för trygghetsskapande.
Foto: Jens Christian

Erkänner attack

Under torsdagskvällen meddelade kammaråklagare Pernilla Nilsson att den 15-årige pojken anhållits på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

15-åringens advokat, Leif Persson, har pratat med sin klient. Han berättar att pojken är djupt ångerfull.

Pojken har erkänt de faktiska omständigheterna kring händelsen.

– Det har han gjort, grov misshandel, men inte försök till mord, säger hans advokat Leif Persson.

Under helgen kommer polis av vara på plats ute i Eslöv. På måndag öppnar skolan där attacken skedde som vanligt, med krispersonal och polis på plats.

Se också:

"Riskerar att bli ett trauma för väldigt många"
KvP:s reportrar på plats utanför församlingshemmet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!