Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Advokaten: Pojken högg – sedan ångrade han sig

Alexander Vickhoff på plats vid tingsrätten i Lund.
Polisens bild visar 15-åringens uniform vid händelsen.
Foto: Polisen
Han själv filmade hela attacken, vilket blivit en viktig del av utredningen.
Foto: Polisen
15-åringen hade på sig en hemmagjord uniform.
Foto: Polisen
Attacken skedde på Källebergsskolan i Eslöv den 19 augusti.
Foto: JENS CHRISTIAN

Den 15-årige pojken satt med händerna på bordet och tittade rakt fram i rättssalen när åklagaren läste upp misstankarna om hur han i detalj ska ha attackerat en lärare på sin skola med kniv.

15-åringen i Eslöv hade uppfattats av skolan som en ”tickande bomb”.

På terminens andra dag fullföljde han sitt hot om en skolattack – och filmade själv hela förloppet, enligt utredningen.

Maskerad med skelettmask knivhögg pojken en manlig lärare inne på skolan och hotade flera elever innan han själv övermannades av en ensam polis.

15-åringen tog plats i rättssalen i Lunds tingsrätt iklädd en vinröd tröja och med sina händer knutna på bordet. Han tittade rakt fram och ibland ner på papperen framför sin försvarare till höger om honom. Framför sig hade pojken ett papper och ibland lutade han sig lite tillbaka i sin stol.

Rättens ordförande, domare Linda Palmenäs, bad pojkens föräldrar att ta plats bredvid honom i rättssalen. De slog sig ner bredvid honom med någon meters mellanrum. 15-åringen själv satt lugnt, lite tillbakadragen, och tittade på den i salen som talade.

Pojken har via sin advokat Leif Persson tidigare erkänt grov misshandel men nekat till mordförsök.

I rättssalen menade advokaten att 15-åringen vid gärningstillfället varit påverkad av allvarlig psykisk störning.

– Vi kan kalla detta för ett vansinnigt dåd, säger advokat Leif Persson.

– Brottet har inte fullbordats eftersom han efter det första hugget drabbats av ånger.

Medieuppbådet var stort i tingsrätten i Lund när rättegången mot 15-åringen drog i gång.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Motiverades av hat

Enligt pojkens advokat erkänner pojken att handlingarna motiverats av att ”kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp”, som åklagaren har formulerat det i åtalet.

– Han har haft hatmotiv, som åklagaren skriver, sa advokaten under rättegången.

Advokaten beskrev under den första timmen hur 15-åringen mitt under attacken kommit till insikt kring vad han gjort och då valde att avbryta attacken. Advokaten berättade att pojken då satt i gång skolans brandlarm för att tillkalla polis och ambulans.

Advokaten passade under rättegången på att lovorda den polis som grep 15-åringen för att han lyckats undvika att skada pojken. 15-åringen är åtalad för att i samband med gripandet ha hotat polismannen till livet.

– Han erkänner hotet. Han var så förtvivlad över vad han ställt till med så han ville bli skjuten, sa advokaten.

– Han var beredd på att dö.

Via sin advokat meddelade dock pojken under rättegången att han bestrider att de hot mot ett 20-tal elever och lärare som framfördes i samband med attacken ska rubriceras som grova.

Efter en dryg timme beslutade rättens ordförande att resten av förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar.

Filmade när han gick till attack

När skolattacken ägde rum – den 19 augusti – hade skolans fösta lektioner precis börjat på Källeborgsskolan i Eslöv. Den 15-årige pojken började filma sig själv på sin väg mot skolan. Han hade på sig bland annat en skyddsväst och en hemmagjord uniform med svenska flaggan fastsydd på båda ärmarna.

För ansiktet hade han en skidmask med skelettmönster, vilket han visade upp på filmen som han livesände på nätet. Pojken i videon är samma 15-åring som nu står inför rätta i Lunds tingsrätt, enligt åklagaren.

När han väl tagit sig in i skolan konfronterades han av en manlig lärare vid kaféet. Läraren blev knivhuggen i magen.

Läraren föll till marken med allvarliga skador innan 15-åringen fortsatte gå omkring inne i skolan. Efter en stund vände han sig till den skadade läraren, som låg orörlig på golvet, och sa:

Fan vad lång tid det tar för polisen att komma. Tycker du inte?

Beskriver läraren som ”jättesnäll”

Elever och lärare tog skydd i sina klassrum. När 15-åringen kom ut från skolan igen möttes han av en ensam polis med draget vapen, visar filmen. Polisen beordrade 15-åringen att lägga sig på marken och avlossade ett varningsskott innan fler poliser anslöt och lyckas tvinga ner pojken på marken.

I polisförhören efteråt har 15-åringen nekat till att målet var att döda. Läraren som han knivhögg beskriver han som ”jättesnäll”. Enligt pojken valdes läraren ut endast för att han råkade vara närmast.

Men redan tidigare hade 15-åringen skrivit detaljerat om en skolattack och han hade gett uttryck för högerextrema åsikter, enligt utredningen. 

Bland annat hade pojken setts gå runt med en nazistisk armbindel i Eslöv och kommit till skolan beväpnad med knivar.

Skolans oro för en skolskjutning

Några månader innan attacken fick FBI upp pojken på sin radar. De hade spårat ett detaljerat hot om en skolattack till en IP-adress i 15-åringens hushåll. FBI varnade svensk polis som senare gjorde ett hembesök hos honom.

Från skolan fanns en stor oro för att det ”skulle hända någonting på skolan, skolskjutning eller något liknande”, berättar polisen i förhör. De berättade att de uppfattade den 15-årige pojken som ”en tickande bomb”.

”Jag har ganska radikala åsikter, men ingen verkar lyssna, på internet eller så. Jag vill att fler ska lyssna”, har 15-åringen sagt i förhör.


Se också: FBI varnade för pojken före skolattacken 

Pojken gav poliser en obehaglig känsla tiden innan dådet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!