15-åringar förnedrades och misshandlades i flera timmar

Det var på Emporia som de två 15-åringarna från Svedala träffade sina plågoandar.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Polisen utreder nu fallet som de kallar för hänsynslöst och vidrigt.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

I tre timmar ska två 15-åringar ha förnedrats, misshandlats, rånats och dödshotats på köpcentret Emporia i Malmö. 

De misstänkta gärningspersonerna är två pojkar och en flicka – som nu jagas av polisen. 

– Detta är så utstuderat under lång tid. Så det är riktigt hänsynslöst. Man har sett dem som lätta offer att dominera under lång tid, plågat dem. Det är riktigt vidrigt, säger Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen, till Sydsvenskan

Det var i måndags kväll som polisen fick kännedom om händelsen på Emporia. Två pojkar, 15 år gamla, hade tagit sig till akuten efter att ha varit i andra ungdomars våld i flera timmar. 

Pojkarna som är från Svedala ska ha blivit slagna, rånade och förnedrade. Det hela började när tre andra ungdomar, två pojkar och en flicka, sökte kontakt med 15-åringarna på andra våningsplanet på köpcentret Emporia. Enligt anmälan blev pojkarna knivhotade och förda till ett garage i närheten – där de blev misshandlade. Båda pojkarna ska ha behövt vård efteråt. 

Misshandeln ska sedan ha fortsatt på olika sätt i över tre timmar. Sydsvenskan skriver att allting avslutades med att 15-åringarna hotades med att bli ihjälskjutna om de larmade polis. Innan de lämnade platsen tvingades de räkna till 900. Händelsen förbryllar nu Malmöpolisen som kallar det inträffade för "vidrigt". 

– Det de har utsatts för är väldigt förnedrande behandling. Vi som varit med länge tänkte ”vad fan är detta, detta finns ju inte”, säger Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen, till tidningen. 

"Det är riktigt hänsynslöst" 

Pojkarna ska, innan de blev lämnade, ha tvingats handla åt de andra ungdomarna på en Ica-butik på Lindeborg. Där tvingades de också ta ut pengar till gärningsmännen innan de togs med till en förskolegård där förnedringen fortsatte. 

Ingen var på tisdagen gripen för händelsen, men polisen hoppas att de misstänkta har fångats på övervakningskameror på Emporia. Båda pojkarna och flickan som misstänks ska vara i övre tonåren, och polisen har säkrat filmer och vill ha in vittnesuppgifter om någon har sett något. 

Men själva rånet ska enligt polisen inte vara huvudsaken – gärningspersonerna har verkat mer intresserade av själva förnedringen av 15-åringarna. 

– Detta är så utstuderat under lång tid. Så det är riktigt hänsynslöst. Man har sett dem som lätta offer att dominera under lång tid, plågat dem. Det är riktigt vidrigt, säger Mats Attin till Sydsvenskan. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!