Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

15-åring ska ha strypt och våldtagit kvinna

I lördags hittade personal från hemtjänsten 77-åriga Else Johannessen död i sin säng. Foto: Ekstrabladet
Under tisdagen häktades en 15-årig pojke misstänkt för att ha våldtagit och strypt kvinnan till döds. Foto: Rasmussen Brian

I lördags hittade personal från hemtjänsten 77-åriga Else Johannessen död i sin säng.

Under tisdagen häktades en 15-årig pojke misstänkt för att ha våldtagit och strypt kvinnan till döds.

Polisen kunde gripa pojken efter att offrets kreditkort stulits och använts för att köpa sexartiklar på nätet, rapporterar Ekstrabladet.

Under tisdagen ställdes pojken inför en häktningsdomare. Enligt Ekstrabladet framkom det då att pojken även misstänks för att ha våldtagit den 77-åriga kvinnan innan han ströp henne till döds.

77-årige Else Johannessens död väckte direkt misstankar. Området i den danska småstaden Lemvik där kvinnan bodde beskrivs som lugnt och stilla. 77-åringen sågs senast i livet under fredagskvällen och under lördagen hittades hon död i sitt hem. Hon hittades i sin säng av personal från hemhjälpen. Polis tillkallades för att undersöka kvinnans lägenhet och snart kunde en obduktion visa på att kvinnan kvävts till döds.

Plånboken saknades

Polisen kunde också snabbt konstatera att kvinnans plånbok saknades.

– Plånboken är det enda som vi har kunnat konstatera saknas från lägenheten, berättade poliskommissarie Jörgen Lauridsen till Ekstrabladet.

Under måndagen gick polisen bland annat igenom ett 30-tal papperskorgar i centrala Lemvik i jakt på plånboken. Vad gäller motivet till dådet höll polisen ännu under måndagsmorgonen alla möjligheter öppna.

– Vi vet ännu inte om det är ett inbrott som har gått fel, så vi håller alla möjligheter öppna, sa Jörgen Lauridsen till Ekstrabladet tidigt på måndagen.

Men enligt Ekstrabladet kom den information som ledde till måndagens gripande från ett oväntat håll.

Enligt källor till tidningen innehöll den försvunna plånboken nämligen ett kreditkort som under natten mot lördag, precis efter den tidspunkt då polisen tror att 77-åringen dödades, användes för att köpa sexleksaker på en dansk sexsajt. Enligt tidningen köpte då någon en sexdocka i plast för 1 839 kronor. Köpen ska ha gjorts med den mördade 77-åringens kreditkort.

Erkänner våld

Polisen kontaktade sexsajten för att få tag på ip-adressen till den dator från vilken köpet gjorts. Enligt ägaren till sexsajten kontaktades han under måndagen av polisen.

– De ville gärna ha ip-adressen till den person som hade använt kortet, säger han till Ekstrabladet.

Och det gav resultat. Strax efter klockan 13 under måndagseftermiddagen kunde en 15-årig pojke gripas, misstänkt för att ha dödat kvinnan.

Under tisdagens häktningsförhandlingar, som skedde bakom stängda dörrar, närvarade pojkens föräldrar.

– Vi är 100 procent säkra på att han är oskyldig, säger pojkens far till, Ekstrabladet.

Enligt tidningen nekar pojken till misstankarna om dråp och våldtäkt, även om han erkänner att han brukat visst våld mot kvinnan.