Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

15-åring döms för våldtäkter på 8-åring

Den 15-årige pojken våldtog sin lillebrors åttaårige kamrat i en källare i Klippan. Nu döms han till nio månaders sluten ungdomsvård för grov våldtäkt mot barn.

Ärendet uppdagades när den åttaårige pojken berättade för sin mamma att han hade ont. Mamman tog med pojken till barnavårdscentralen där sjuksköterskan konstaterade att han hade skador som tydde på övergrepp. När åttaåringen konfronterades berättade han på ett detaljerat sätt om våldtäkterna och platserna där de skett. Den misstänkte 15-åringen stod åtalad för tre fall av våldtäkt och dömdes för samtliga i Helsingborgs tingsrätt. Hovrätten anser dock att offrets uppgifter i ett av fallen inte är tillräckliga för en fällande dom och dömer därför den misstänkte för två fall av grov våldtäkt mot barn.

Lurade ner offret till källaren

I domen framgår det att den åttaårige pojken var lekkamrat till 15-åringens lillebror. Vid ett av övergreppen hade 15-åringen lurat ner sitt offer till källaren under förespegling att han skulle boka en tvättid. Väl nere i källaren knuffades den lille pojken omkull och våldtogs.

15-åringen erkänner att han befunnit sig nere i källaren med sitt offer men nekar till våldtäkt. Både hovrätten och tingsrätten anser dock att den lille pojken trots sin låga ålder lämnat detaljerade uppgifter och att detta tillsammans med stödbevisningen räcker för en fällande dom.

Straffvärdet motsvarar fängelse

Straffvärdet för våldtäkterna motsvarar enligt rätten fängelse i drygt ett år och två månader men med hänsyn till gärningsmannens låga ålder råder det enligt rättspraxis stor restriktivitet med att döma honom till fängelse. Påföljden blir därför sluten ungdomsvård i nio månader. 15-åringen döms även till att betala ett skadestånd på 180 000 kronor till sitt offer. Hans föräldrar ska solidarisk med honom betala skadeståndet.

15-åringen döms även för försök till rån och grovt egenmäktigt förfarande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!