Polisen har jobbat med bombtekniker på den adress på Själland där flickan bor, och bland annat har en låda burits upp ur källaren till huset.
Polisen har jobbat med bombtekniker på den adress på Själland där flickan bor, och bland annat har en låda burits upp ur källaren till huset.

15-årig flicka ska ha planerat terrordåd

Publicerad

En 15-årig dansk flicka anhölls på onsdagen, misstänkt för att ha planerat terrorhandlingar, rapporterar danska TV2.

Polisen är förtegen om saken men bekräftar att man gjort en undersökning i en villa i samarbete med kriminaltekniker och försvarets ammunitionsröjare.

Under torsdagen skedde häktningsförhandlingar bakom lyckta dörrar.

– Min mamma är mycket ledsen. Det är vi alla, men mamma kan nästan inte klara det, säger flickans bror till Ekstrabladet.

 

 

Den 15-åriga danska flickan anhölls runt lunchtid på onsdagen, meddelar den danska polisen. Enligt danska TV2 är flickan misstänkt för att ha innehavt sprängmedel och för att ha planerat terrorhandlingar. Hon ska också ha utfört något slags provsprängning.

Uppgifter som åklagaren Peter Rosgaard Ahleson reagerar starkt på och menar är "gissningar", uppger Ekstrabladet.

– Det vet vederbörande medier inget om, säger han.

Polisen har jobbat med bombtekniker på den adress på Själland där flickan bor, och bland annat har en låda burits upp ur källaren till huset. Ekstrabladet skriver att det var en person i bombdräkt som bar lådan.

Enligt den dygnsrapport som Mitt- och Västsjälländska polisen skickade ut under torsdagsmorgonen så har polisen i samarbete med bland annat kriminaltekniker och försvarets ammunitionsröjare under onsdagen inlett en undersökning av en villa i Kundby. Av rutinmässiga skäl har ambulans och räddningstjänst kallats till platsen.

Polisen är mycket förtegen om vidare information kring händelsen.

"Undersökningen avslutades under kvällen och av undersökningsmässiga orsaker kan polisen varken berätta om det hittades något av polisiärt intresse eller vilka konkreta upplysningar som var anledning till undersökningen", skriver de i dygnsrapporten.

Familjen är nyinflyttad

Danska tidningen Ekstrabladet har talat med en granne, som berättar att familjen flyttade in förra året.

– Jag skrev till henne för att höra om hon kände sig välkommen. Kundby är en mycket sluten stad, och den kan nog vara svårt att flytta in i. Men det välkomnandet fick jag inte mycket för. Hon var mycket avvisande, säger den 17-årige grannen till Ekstrabladet.

Enligt TV2 har flickan nyligen konverterat till islam.

Även Ekstrabladets granskning av hennes aktivitet på sociala medier pekar på det. Hon har flera olika konton och namn. Vissa av hennes alias skriver på forum som handlar om islam och till exempel kan heta "Vägen till Allah". Men på andra ställen diskuterar hon fester och andra mer vardagliga saker.

Ekstrabladet har under torsdagsmorgonen pratat med flickans bror, som berättar att han fick veta av sin mor under gårdagen att hans syster blivit anhållen.

– Min mamma är mycket ledsen. Det är vi alla, men mamma kan nästan inte klara det, säger han till Ekstrabladet.

Polisen lägger locket på

Under torsdagen ställdes 15-åringen inför häktningsdomaren bakom lyckta dörrar i Holbæk.

Enligt Ekstrabladet var det fullt i rättssalen. Försvararen ska ha krävt lite extra tid med flickan innan förhandlingarna kunde starta. 15-åringen ska ha varit klädd i vita jeans och vit jacka med pälskrage.

Åklagaren Peter Rosgaard Ahleson propsade på att förhandlingarna skulle ske bakom lyckta dörrar.

- Det handlar om en sak av betydande allvar. Det är i inledningsfasen och man kan inte veta om det finns medgärningsmän på fri fot, säger han till Ekstrabladet.

När Kvällsposten pratar med Martin Bjerregaard, kommunikationsrådgivare vid danska polisen strax efter klockan 14 på torsdagen ska förhandlingarna fortfarande pågå.

Om misstankarna som riktats mot flickan, att hon skulle ha förberett terrrordåd säger han.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna som kommer från Danska tv2.

Inte heller kan han svara på om PET, Danmarks motsvarighet till Säpo, är inkopplade.

 

 

 

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag