Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

15 000 gick i paraden för lika kärlek och villkor

Malmö Pride startade på fredagen.
Foto: Charlotte T Stromwall / Charlotte T Strömwall
15 000 personer gick i prideparaden i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
15 000 personer gick i prideparaden i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
15 000 personer gick i prideparaden i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
15 000 personer gick i prideparaden i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
15 000 personer gick i prideparaden i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
1 / 7

Det var över 25 grader varmt och strålade sol när den årliga Pride-paraden tågade genom Malmö på lördagen, för att tillsammans fira kärleken, och sprida budskapet att alla borde accepteras precis som de är. 

Nästan 15 000 människor samlades i Stortorgets gassande sol vid lunchtid för att delta i paraden och sprida budskapet om att alla borde accepteras som de är och få älska vem de vill. 

Med i tåget gick många organisationer och företag, alla från polisen och räddningstjänsten syd till RFSU och Malmö opera deltog i firandet.

– Det finns tyvärr saker som gör att livet försvåras om man är HBTQIA-person, det kan vara i nära relationer, i politiken eller i samhället, säger Tove Karnerud, vice ordförande för Malmö Pride. 

–Därför är det så viktigt att både synliggöra hur vanligt det är, hur stort det är, att det inte är något konstigt, men även att enas i den kampen för ökade rättigheter som vi delar, säger Tove Karnerud, vice ordförande för Malmö Pride. 

Elsie Larsson:– Jag är här för att stötta mitt barnbarn som är homosexuell, och alla hennes vänner. Det är första gången jag är här men det är jättetrevligt och jag kommer komma tillbaka fler gånger. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Kajsa Nielsen: – Jag är här för att visa stöd. Enligt mig är det en skyldighet att visa stöd till HBTQ-personer. Jag själv sticker inte ut så mycket, så det är lättare för mig att ta ansvar för att de som är utsatta ska skyddas och för att HBTQ-personer normaliseras. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Mattias Perzon, Markus Abrahmsén och Pontus Olsson: – Jag råkar ju vara gift med en man, och det är ju skönt att för en dag är det vi som är normala. Jag har varit på Stockholm Pride tidigare men det här känns ännu festligare, säger Mattias. – Jag är ju själv gay och jag tänker att detta är en dag för kärleken och att få fira den. Det är därför jag är här. Sedan har jag ju en härlig grupp vänner att få fira med också, säger Pontus. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Rasmus Künstlicher: – Jag är här för att det är sjukt viktigt. Det borde inte behövas en parad, det borde vara självklart att alla får vara som de är, men tyvärr är det inte så. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

”Så mycket folk och så mycket kärlek” 

Paraden tågade genom staden hela vägen till Folkets Park, som sedan Pride-festivalens början på torsdagens döpts om till Pride Park.

Där fortsatte festligheterna hela eftermiddagen innan det var dags för slutfest, på nattklubben Moriskan. 

– Det har varit helt fantastiskt faktiskt. Så mycket folk och så mycket kärlek, så mycket pepp. Inga tråkigheter eller bråk överhuvudtaget, berättar Tove Karnerud. 

Pride i Malmö har anordnats varje år sedan 1995. 

Detta står HBTQIA för

H står för homosexuell, en person som blir kär i eller attraheras av personer som har samma kön.

 

B står för bisexuell, en person som blir kär i attraheras av personer oavsett vilket kön de har.

 

T står för transperson, en person vars könsidentitet inte överensstämmer med dess juridiska kön. 

 

Q står för queer. En del kan föredra att kalla sig för queer, istället för till exempel bi-, hetero- eller homosexuell. Queer kan också handla om hur du har sex eller blir kär. Kanske blir du kär i flera samtidigt. Det kan också handla om kön. 

 

I står för intersexuell, som är är en medicinsk diagnos som någon får kan få om dess kropp inte går att könsbestämma enligt samhällets normer för kön.

 

A står för asexuell, som innebär att någon inte känner sig attraherad av andra eller inte känner sig intresserad av att ha sex. 

 

Källa: RFSU och umo.se