Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

14 personer kan ha smittats av minkar

Flera personer kan ha smittats av minkar i Blekinge
Minkar i Danmark.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
14 coronafall misstänks ha koppling till minknäringen i Blekinge.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Totalt 14 personer med covid-19 misstänks ha koppling till minknäringen i Blekinge.

Det är en ökning med fem fall på två dagar – och hur smittan sprids är just nu under utredning av flera myndigheter.

– Man tar regelbundet prov på ett 80-tal personer som jobbar inom minkbranschen i Sölvesborgs kommun, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö till SVT Blekinge.

Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö meddelar att regionen just nu utreder om 14 konstaterade coronafall har koppling till minknäringen.

– Man jobbar inom minknäringen eller ingår i en familj med kopplingar till den. Sen hur smittan har gått till, om personer har smittat varandra eller om smittan kommer från minkar kan vi inte säga nu, säger Bengt Wittesjö till SVT Nyheter Blekinge.

Den nya siffran är en ökning med fem personer på två dagar. Tidigare i veckan påbörjades masstestning av personal inom minknäringen i Blekinge.

Smitta på 13 av 40 minkfarmer

Expressen kunde tidigare i veckan berätta att 13 av landets runt 40 minkfarmer har bekräftats smittade med covid-19.

Hur smittan sprids mellan människor och minkar utreds nu av Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Jordbruksverket.

– Man tar regelbundet prov på ett 80-tal personer som jobbar inom minkbranschen i Sölvesborgs kommun, säger Bengt Wittesjö till SVT.

Informerade nedlagda gårdar

På grund av smittorisken har Jordbruksverket infört restriktioner för landets samtliga minkfarmer. Det handlar om strikta regler för transport, besök till minkfarmerna samt att personer med misstänkt smitta ska undvika att vistas nära minkarna. 

Informationen om de nya restriktionerna för minkfarmer skickades till 51 företag – men 25 av dem var inte längre aktiva inom minknäringen, enligt Djurrättsalliansen. 

– Uppenbart har ansvarig myndighet inte koll på vilka minkfarmer som är aktiva i Sverige i dagsläget. Frågan är vad konsekvenserna blir av att hälften av alla minkfarmer i landet inte fått de nya restriktionerna skickade till sig, sa Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen, till Expressen.

Så kan din telefon kan skydda dig från covid-19

Ny teknik kan hindra smittspridningen av coronaviruset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!