Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

14-åring inför rätta för mordet på Michael, 17

Michael de Vera dödades med en trasig flaska. Foto: Privat
Någon minut efter kl 19 den 6 augusti fick polisen larm om en dödligt skadad 17-åring på Linneskolans skolgård. Den skadade var Michael de Vera som avled efter ett slagsmål. Foto: Peo Möller

MALMÖ. En 14-åring kommer att ställas inför rätta som misstänkt för att tillsammans med den häktade 16-åringen ha mördat Michael De Vera, 17, på Linnéskolans skolgård.

Det är socialnämnden som begärt att åklagare ska väcka så kallad bevistalan mot 14-åringen.

Eftersom han är under 15 år kan 14-åringen inte åtalas. Istället är det en så kallad bevistalan som är den formella grunden för åklagarens begäran. Den kommer att lämnas till tingsrätten på måndag samtidigt som den häktade 16-åringen åtalas.

14-åringen har pekats ut för att ha räckt en trasig glasflaska till 16-åringen som denne sedan huggit eller slagit mot Michael De Vera. Slaget träffade De Vera i halsen och han avled senare.

14-åringen blev misstänkt direkt efter bråket på skolgården i början av augusti. Han blev kort efteråt tvångsomhändertagen av socialnämnden och har varit det sedan dess.

"Mycket ovanlig"

Det var fram till nyligen varit oklart hur kammaråklagaren Magnus Pettersson skulle agera när det gäller 14-åringen i den kommande rättegången.

- Bevistalan är mycket ovanlig, säger Magnus Pettersson.

Han har sökt bland den dokumentation som finns tillgänglig hos Åklagarmyndigheten och har ännu inte hittat något liknande fall.

En så kallad bevistalan kan bara lämnas in på begäran av socialnämnd eller ett barns vårdnadshavare. I det här fallet har begäran kommit från socialnämnden.

Avsikten är att Malmö tingsrätt ska pröva om 14-åringen begått den gärning som han misstänks ha begått, att gemensamt och i samförstånd med den häktade 16-åringen ha mördat Michael De Vera.

Magnus Pettersson beskriver förfarandet som så här:

- Bevistalan innebär att åklagare för en talan i domstol enligt en gärningsbeskrivning där vi påstår att en person gjort sig skyldig till ett brott. Vi åberopar också bevisning på att den här personen begått brottet och sedan prövar tingsrätten om personen begått den här gärningen eller inte, säger Magnus Pettersson.

Det påminner med andra ord mot en rättegång mot en misstänkt som är över 15 år. Men med den avgörande skillnaden att även om domstolen kommer fram till att om 14-åringen begått ett mord så får han inget straff i tingsrätten.

Det kan däremot ha betydelse för den framtida vård som i så fall väntar 14-åringen.

Det blir inte Magnus Pettersson som för själva bevistalan i rätten eftersom en sådan bara får föras av en åklagare som är minst vice chefsåklagare. Det blir i det här fallet Jenny Lindell vid Malmö åklagarkammaren.

Rättegången inleds 2 januari 2015.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!