Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

130 nya poliser sätts in i Malmö

Foto: Ulf Ryd

Malmö har fått ett tillskott på cirka 130 poliser för att utreda det senaste årets alla dödsskjutningar och den organiserade brottsligheten. Den förstärkningen blir permanent.

Det lovade rikspolischefen Bengt Svenson vid en debatt i Malmö på måndagen. Debattfrågan var om Malmö är en gangsterstad eller om det är en tillfällighet att det skett åtta dödsskjutningar på mindre än ett år. Bengt Svenson konstaterade att situationen är väldigt allvarlig.

– I det korta perspektivet sticker Malmö ut. Men staden tillhör också den största storstadsregionen i Norden. Dessutom har vi närheten till kontinenten, sade han.

– Det är självfallet viktigt att lösa morden och få fast gärningsmännen. Men det viktigaste är att komma åt de bakomliggande orsakerna till dödsskjutningarna, sade Bengt Svenson.

Misslyckad skola

Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande, sade sig vara väldigt bekymrad över situationen. En förklaring han nämnde var skolans misslyckande.

– Lärarhögskolan har de minsta anslagen av alla högskoleutbildningar.

Debattörerna talade också om den svarta ekonomin som blomstrar i Malmö. Journalisten Joakim Palmkvist, som skrivit en bok om problemen, beskrev en form av maffiakultur som bitit sig fast.

– Det är viktigt att vi alla sätter normer, att vi inte utnyttjar de svarta tjänster som erbjuds inom olika områden, sade Eva Årestad Radner, Skånes länspolismästare.

Ingen framtid

Vad gäller de många morden sade hon att de oftast sker på allmän plats och att det ger polisen dåliga förutsättningar från början att lösa dem. Det är svårt med bevisinsamlingen och vittnen reagerar inte förrän det smäller. Dåden är väl förberedda och gärningsmannen försvinner snabbt.

– Ingen har sett något av vad som föregick dådet, sade hon.

Vittnen är också rädda för att berätta vad de sett. När en 15-åring sköts till döds i Rosengård på nyårsnatten fanns det massor med folk i rörelse. Men ingen har sett någonting.

Enligt polisen är det inte farligt att vittna i dag. Det finns ett vittnesskydd som inte fanns för 10–15 år sedan.

Panelen var ense om att de som ingår i de kriminella gängen är rädda, misslyckade personer som inte ser någon framtid för sig.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!