13 personer dömda i stor amfetaminhärva

Blekinge tingsrätt dömer ut över 25 års fängelse till 13 personer som varit inblandade i en stor amfetaminhärva i sydöstra Sverige.
Foto: Tomas Leprince

Sammanlagt över 25 års fängelse dömer Blekinge tingsrätt ut till 13 inblandade i en stor amfetaminhärva i Blekinge och Småland.

– Tingsrätten har gjort en bra bedömning av den bevisning jag har lagt fram, tycker åklagaren Mårten Alvinsson.

Längst straff får en 44-årig polsk man som döms till åtta års fängelse och utvisning för grovt narkotikabrott.

Nio män och fyra kvinnor har stått åtalade för att ha hanterat amfetamin som smugglades in till sydöstra Sverige från Polen. På torsdagen meddelades domen.

Efter längre tids spaning slog polisen till i vintras då 1,6 kilo amfetamin hittades gömt i en lada i trakten av Vassmolösa söder om Kalmar. Den 44-årige polacken bedöms ha varit huvudman och fälls för att ha fört in uppemot tre kilo amfetamin i landet.

Ytterligare 1,2 kilo togs i beslag vid ett tillslag i skogen utanför Olofström.

"Sofistikerad kunskapsnivå"

Den 44-årige mannen från Polen är själv inte missbrukare, utan har bara försett andra med droger. Mannen har kemiska kunskaper som han utnyttjat för att förädla amfetaminet innan det såldes.

" En sådan hantering av narkotika är sofistikerad och präglas av en kunskapsnivå och kompetens samt tillgänglig organisation som överstiger en hantering av narkotika i sig", heter det i domskälen.

– Jag har tagit del av tingsrättens resonemang kring de försvårande omständigheterna i det här fallet och delar det helt. Den här mannen var inte någon sorts kurir – han var högst upp i kedjan, säger kammaråklagare Mårten Alvinsson.

– Högsta domstolen har ju uttalat sig om omständigheter som kan antingen dubblera eller halvera straffvärdet. Jag ser i den här domen också att de även fungerat förmildrande för någon och delar även den bedömningen.

Dömd tidigare i Tyskland

Den polske mannen har tidigare dömts till tre års fängelse för liknande brott i Tyskland och avtjänat det straffet.

Samtliga övriga inblandade kommer från den sydöstra delen av landet – bland annat Kalmar, Vassmolösa, Karlskrona, Olofström, Eringsboda, Nättraby, Lyckeby, Fågelmara, Hultsfred och Broby.

Yngst är en 26-årig man från Olofström som får sex månaders fängelse för försök till narkotikabrott, äldst en 59-åring från Eringsboda som får tre år för bland annat narkotikabrott.

Vid husrannsakningar mot de nu dömda har polisen tagit narkotika i beslag men också knogjärn en elpistol och en mängder av skarp ammunition.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!