Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

13 butiker slår igen i Skåne varje vecka

Det försvinner årligen 700 butiker i Skåne.Foto: JENS CHRISTIAN

13 butiker slår igen i Skåne varje vecka – och bara sex nya öppnar.

Det innebär att det årligen försvinner 700 butiker i Skåne, skriver Sydsvenskan.

– Men det kommer alltid någon ny typ av handel, säger Marie Enhörning, expert på stadsutveckling inom Svensk handel, till tidningen.

På nio år har en dryg femtedel av alla svenska butiker stängt ner – och butiksdöden går snabbare i Skåne än på andra håll i landet. 

Under 2018 stängdes 4 222 butiker i Sverige varav 694 fanns i Skåne. Det betyder att regionen står för en sjättedel av alla butiker som läggs ner i Sverige. 

– De stora butikskedjorna har större muskler. De har bättre förmåga att klara höga hyror och tuff konkurrens. Den som driver en fristående butik måste finnas på en plats med stark köpkraft och ett stort flöde av människor, säger Marie Enhörning, näringspolitisk expert på Svensk handel i Malmö, till tidningen – och påpekar att många butiksägare som slår igen är egenföretagare som är unika på sin plats.

Näthandeln växer med nästan 20 procent per år

En sjättedel av alla skåningar arbetar i handelssektorn. Bara vård- och omsorgsbranschen är större i Skåne.

Näthandeln växer med nästan 20 procent per år och står för mer än en tiondel av alla inköp i Sverige.

– Vi vet inte säkert vilken typ av handel vi får se framöver, men butikernas förmåga att kombinera digital och fysisk handel lär spela en avgörande roll. Att handel förblir en basnäring i stadskärnor och på handelsplatser även framöver, det är vi emellertid säkra på, säger Marie Enhörning till tidningen.