Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

13-åringen: "Jag blev rädd när de tog mig"

Sent i går kväll kom 13-åriga Elin hem till mamma och sina systrar i Mörbylånga på Öland.

Kidnappningsdramat var över.

– Jag blev rädd när de tog mig, men sedan försökte jag att inte visa det. Jag kände mig aldrig direkt hotad, säger Elin till Kvällsposten.

Varken hon eller mamman kan hålla tillbaka gråten efter den nervpärs det gått igenom under mer än ett dygn.

– Det är en sådan lättnad att ha henne hemma igen. Oskadd. Just nu kan vi bara glädjas åt det. Med tiden kan det nog komma ett tyngre efterspel, tror mamma Gyulnaz Aronsson.

Det var i går eftermiddag som den djupt oroliga mamman äntligen fick en hoppingivande signal från polisen.

– De sa att mannen hade anmält sig på stationen i Norrköping, men att Elin var på annan adress. Det var en svår gastkramning innan jag fick klart för mig att hon hämtats och inte var skadad fysiskt, berättar hon.

– Så kändes det tryggt att veta att min mamma, Elins mormor, som bor i Norrköping åkt ner till polisen och fanns vid hennes sida.

Flickan själv träffade under eftermiddagen speciella barnutredare som kallats in till Norrköpingspolisen.

Tre olika bilar

Samtalen med henne kommer att fortsätta, sannolikt redan i dag, för att bilden av händelseförloppet och bakgrunden till frihetsberövandet ska klarläggas. Också den anhållne 51-åringen kommer att förhöras ingående av utredningsstyrkan i Kalmar.

Men för familjen och för Kvällsposten berättar Elin delar av vad som hände under kidnappningen:

– Vi bytte till tre olika bilar. När vi åkte över bron tryckte de ned mig mot sätet för att inte polisen skulle upptäcka något misstänkt. Samma sak när vi passerade någon annan poliskontroll.

– Sedan vet jag inte riktigt hur vi åkte innan vi kom fram till ett ställe utanför Norrköping. Då hade vi övernattat i Västervik hos han som körde bilen. Sedan på förmiddagen efter var vi en vända över Linköping, där vi bytte till en annan bil.

– Någonstans rätt tidigt tog de och mixtrade med min Iphone så att inte den skulle kunna spåras, säger Elin.

– Det var två till som var med i bilen. Men de var inte direkt elaka, fast det var otäckt i alla fall.

Försökte rymma

Elin berättar att hon gjorde några försök att ta sig ur bilen och springa i väg.

– Jag försökte rymma flera gånger, men de fångade mig och tryckte in mig i bilen igen.

Både Elin och hennes mamma har en klar bild av vad som ligger bakom bortrövandet. Men det är förhållanden som de först måste ventilera med polisen.

– Just nu är jag bara så glad över att ha min dotter hemma. Den mannen ska aldrig få störa eller hota min familj igen, säger mamman.

Hon vill samtidigt passa på att tacka för det stöd familjen fått av många människor. Och för publiceringen i Kvällsposten/Expressen, med bild på Elin, som hon är övertygad om bidrog till att mannen frivilligt vände sig till polisen och berättade var dottern fanns.

Tror inte jag kan somna

När Kvällsposten talar med Elin vid elvatiden i går kväll är hon egentligen jättetrött.

– Men jag tror inte jag kan somna än på länge. Jag vill bara sitta här med mamma och vara lycklig för att jag är hemma igen.

Den 51-årige mannen som förde bort 13-åringen är fortsatt anhållen för olaga frihetsberövande. Han tillbringade natten i Norrköpingshäktet, men kommer under söndagen att föras till Kalmarpolisen som sköter utredningen.

Mannen förhördes under lördagseftermiddagen och förnekar enligt uppgift brott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!