Här hittades 13-åringens jämårige kamrat den 9 mars i år svårt knivskuren.Han dödades av 13-åringen som erkänt Foto: Jens ChristianHär hittades 13-åringens jämårige kamrat den 9 mars i år svårt knivskuren.Han dödades av 13-åringen som erkänt Foto: Jens Christian
Här hittades 13-åringens jämårige kamrat den 9 mars i år svårt knivskuren.Han dödades av 13-åringen som erkänt Foto: Jens Christian

13-åring som högg ihjäl kamrat bar kniv i månader

Publicerad

Den 13-årige pojke som högg ihjäl en kamrat i en skogsdunge utanför Olofström kände sig hotad och mobbad. Han bar därför kniv i tre månader i skolan utan att det upptäcktes av personalen eller föräldrar.

En utredning visar att det finns risk att han dödar igen. Det framgår av ett beslut i förvaltningsrätten.

Sydöstran rapporterade först om domstolsbeslutet som innebär att 13-åringen ska vårdas med tvång enligt LVU, lagen om vård av unga. Pojken själv har enligt domen en annan uppfattning. Han vill komma hem.

Men istället ska han få fortsatt vård. Inför förhandlingen i förvaltningsrätten har 13-åringen lämnat en utförlig förklaring till varför han högg ihjäl sin jämnårige kamrat den 9 mars på eftermiddagen. Han hävdar att kamraten utsatt honom för mobbning i form utfrysning, knuffar och tjuvnyp samt även hotat döda både honom och hans familj.

Föräldrarna märkte inget

13-åringen ska därför i hemlighet ha beväpnat sig med en kniv utan att föräldrarna märkt något. Han ska också ha haft kniven i skolan utan att personalen upptäckt det.

Han började bära kniv två veckor före jullovet.

13-åringens berättelse om hoten stämmer inte överens med vad andra upplevt. Han beskrivs som tystlåten och blyg, duktig i skolan och anses ha lätt för att lära. Det som sticker ut är att han påstås ha svårt att hålla ögonkontakt om han pratar med någon.

Varken föräldrarna eller personal i skolan har märkt att han skulle vara mobbad eller hade problem. Föräldrarna ska dock ha noterat att han under hösten blev mer tystlåten och aningen trotsig. De har tolkat hans ändrade beteende som en del av att han kommit in i tonåren.

Tror han kan döda igen

Under förhandlingen förde socialtjänsten i hans hemkommun fram farhågor att 13-åringen kan komma att döda igen eftersom han redan gjort det en gång. Socialtjänsten anser att 13-åringen kan ha allvarligt bristande impulskontroll.

Domen avslöjar inte i detalj vad som hände på eftermiddagen den 9 mars. Men det var 13-åringen som själv slog larm att han huggit sin kamrat. Han blev direkt efter gripandet omhändertagen efter beslut av socialnämnden i sin hemkommun.

Förvaltningsrätten i Växjö gör bedömningen att 13-åringen varken har ett kriminellt beteende eller att föräldrarna brustit i sin omsorg om honom. Pojken har däremot, enligt domstolen, ett allvarligt normöverskridande beteende med bristande impulskontroll.

Han ska också inte ha förstått den verkliga innebörden av vad han gjort, att han dödat en annan människa.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag