Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

13-årige sonen blev mördad – pappa Patrik får inga svar

Efter mordet vajade flaggorna på halv stång och en tyst minut hölls för att hedra den döde 13-åringen. Foto: MAGNUS LEJHALL/TT
Dagen efter mordet fylldes brottsplatsen av rosor. Foto: MAGNUS LEJHALL/TT

Patrik Borgqvists 13-årige son blev knivmördad av en jämnårig skolkamrat.

Trots att utredningen är färdig anser pappan att han inte fått svar på sina frågor.

– Jag som förälder till den mördade ska väl få veta vad som har hänt min son, säger Patrik Borgqvist, 42.

Den 9 mars i fjol blev Patrik Borgqvists 13-årige son mördad i ett skogsområde utanför Olofström.

I september 2017 var polisutredningen av fallet klar. Enligt den är gärningspersonen en jämnårig skolkamrat som ska ha huggit 13-åringen med flera knivhugg. Det var även han som larmade efter händelsen.

LÄS MER: Utredningen om pojkmordet är klar

På grund av att den misstänkte pojken är under 15 år har utredningen genomförts enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.

– En omfattande utredning har genomförts och visar att händelseförloppet är klarlagt. Av utredningen framgår att en 13-årig pojke ensam har dödat en annan 13-årig pojke, sa kammaråklagarna Marie Lindström och Anna Johansson vid Åklagarkammaren i Karlskrona, som ansvarat för utredningen, i samband med att utredningen tillkännagavs.

Fick ungdomsvård

Kort efter gripandet blev den numera 14-årige pojken omhändertagen för vård efter beslut av socialnämnden i Olofström.

Händelsen ledde till ett stort polispådrag och brottsplatsen spärrades av. Foto: MAGNUS LEJHALL/TT

Förvaltningsrätten i Växjö har gjort bedömningen att den 14-årige pojken har ett "allvarligt normöverskridande beteende" med bristande impulskontroll.

På grund av att gärningsmannen är minderårig får mordoffrets pappa inte se förundersökningsprotokollet, vilket han riktar skarp kritik mot.

Detta har även Blekinge Läns Tidning skrivit om.

– Jag som förälder till den mördade ska väl få veta vad som har hänt, det är min rättighet. Jag har bara fått reda på lika mycket som jag visste den kvällen han dog, säger Patrik Borgqvist. 

Flera avslag

Efter utredningen begärde Patrik Borgqvist ut utredningen i skriftlig form för att få svar på sina frågor, men fick avslag. Då överklagade han till förvaltningsrätten men fick avslag även där.

I maj överklagade han till sist till Högsta Förvaltningsdomstolen men i veckan fick han svaret – avslag igen.

– Det är tungt men någonting jag hade räknat med eftersom myndigheterna varit så motsträviga hela tiden, säger Patrik Borgqvist.

Domstolen motiverar, precis som tidigare, med att gärningsmannen var minderårig när dådet ägde rum och att sekretessen är till för att skydda honom, skriver BLT.

Överklagar igen

Patrik Borgqvist anser att hans son inte fått upprättelse efter det som hänt och att samhället har svikit familjen – både för att de inte fått något skadestånd och för att de står utan svar på sina frågor. 

– De hänvisar till att han är minderårig och att det är sekretess, och visst det är han men man får väl också se till brottets art. 

Patrik Borgqvist planerar nu att på egen hand ta fallet till EU-domstolen.

– Sorgen finns alltid där men  jag tycker att jag blivit så motarbetad och felaktigt behandlad av alla myndigheter vilket blivit som ett dubbelt straff, men jag ska få reda på sanningen, säger Patrik Borgqvist.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!