Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

13-årig pojke fick benet söndersprängt

Någon kastade en raket rakt in i en folkmassa i Malmö. En 13-årig pojke skadades svårt. Foto: Patrick Persson
En 13-årig pojke i Malmö fick benet söndersprängt av en raket på nyårsafton.
I Kalmar skadades två personer i ansiktet av raketer.
Nyårsnatten blev kaotisk med raketskador, skottlossning och anlagda storbränder.
- Vi har haft det tufft i natt, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska på akuten i Malmö.
Kvar på platsen där 13-åringen stod fanns en stor blodpöl och chockade vittnen i Malmö trodde först att pojkens ben var bortsprängt.
– Det stämmer inte, inte helt bortsprängt. Men mycket allvarliga skador, säger Helena Ralmark på Skånepolisen.
13-åringen vårdas nu på sjukhus.
Enligt polisen var det någon som kastade raketen in bland människor, och smällaren träffade pojken. Polisen har startat en utredning om vållande till kroppsskada. Under natten hördes vittnen på platsen som sett 13-åringen skadas svårt.
Strax före två i natt var det oklart hur pojkens tillstånd var.
– Vi kan inte ge några uppgifter just nu. De är i väg och tar hand om patienten. Han tas om hand, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska på akuten i Malmö.

Raket exploderade i handen

00.20 kom ett larm från Teckomatorp. En 25-årig man på Järnvägsgatan stod och höll en raket i handen, som plötsligt exploderade i handen på honom. Mannen fördes till sjukhus med svåra skador i ansiktet.
00.32 utbröt skottlossning på Rosengård i Malmö. Grannar på Ramels väg trodde först att det handlade om nyårsraketer. När polisen kom till platsen visade det sig att en ung man är skottskadad. Han fördes till sjukhus i ambulans. Enligt polisen svävar mannen mellan liv och död på universitetssjukhuset i Malmö.
– Han är allvarligt skadad, säger Helena Ralmark, informatör vid Skånepolisen.

Alkohol ger mer våld

I Kalmar fick två personer föras till sjukhus efter att ha skadats i ansiktet av raketer. Ytterligare två personer plåstrades om på plats, skriver TT.
Polisen i Västra Götaland hade under natten dubbelt så många ärenden som en vanlig helgnatt och utreder nu bland annat tre våldtäkter. 50 personer greps för fylleri och fick sova ruset av sig i arresten.
I Värmland har det däremot varit lugnare än tidigare år, med visserligen lika många fyllerister men färre gripna.
– Det har varit skapligt, konstaterar länsvakthavande.

Man knivskuren

I Stockholm knivskars en man i en lägenhet i Hökarängen och fördes till sjukhus. I Husby fick tunnelbanestationen stänga efter att ungdomar kastat raketer och uppfört sig illa. I övrigt ledde stockholmarnas firande till fylleri, bränder och misshandel.
– Det har hänt lite mer än vad det gör en normal helg, men inte som befarat, säger Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisen.
Även i övriga Sverige var det stökigt.
– Allt går i alkoholens tecken. Fylla, bråk och tjafs. Helt enligt förväntan, säger länsvakthavande vid polisen i Norrbotten till TT.
Sammanfattningsvis blev natten kaotisk för polis, räddningstjänst och sjukvårdspersonal.

Alkohol ger mer våld

Jerzy Sarnecki, kriminolog på Stockholms universitet, förklarar varför våldet ökar på nyårsafton och vissa andra helger.
– Varje gång alkoholkonsumtionen ökar så ökar också våldet. Det handlar dels om de historiska förändringarna av drickande vårt samhälle men också om sådana här speciella dagar som valborgsmässoafton, Lucia och nyårsafton, säger Jerzy Sarnecki.
– Det finns också sekundärfaktorer som delvis är kopplade till alkoholen. Många människor ska delta i olika nöjesaktiviteter och det ökar friktionen mellan dem. Det är lättare att de hamnar i konflikter med varandra.