Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

12 personer dödades i det blodiga mc-kriget

Pia lyckades lämna mc-miljön men berättar för Berlingske att hon har regelbunden kontakt med "Makrillens" familj.
Foto: Ekstrabladet
Henning Norbert Knudsen, "Makrillen", var president för mc-gänget Bullshit när han 1984 sköts ihjäl i sin bil på väg till fristaden Christiania för att sälja knark.
Foto: Ekstrabladet
Vid begravningen var den då 22-åriga Pia med och bar kistan.
Foto: Ekstrabladet

Mc-gängen Bullshit och Hells Angels förde en blodig kamp mot varandra i Danmark under många år. Båda ville vara det dominerande gänget.

Tolv personer dödades i mc-kriget som pågick under första halvan av 1980-talet.

– Vad som hände mellan Bullshit och Hells Angels var en föregångare till vad som skulle hända mellan Hells Angels och Bandidos, säger försvarsadvokaten Thorkild Høyer till Ekstrabladet.

Men efter mordet på Bullshit-ledaren Henning Norbert Knudsen, kallad "Makrillen", tog konflikten en annan vändning.

Mc-klubben Bullshit bildades 1979 och hade sitt högkvarter på Amager utanför Köpenhamn. Året därpå bildades den danska avdelningen av Hells Angels. En av grundarna var Jørn Jønke Nielsen, mannen som sedan skulle meja ner Bullshit-ledaren "Makrillen", Henning Norberg Knudsen, med sjutton skott en vårdag 1984.

De rivaliserande klubbarna kämpade i flera år om att vara det ledande mc-gänget i Danmark. Det var en blodig strid med många offer.

I maj 1984 var Bullshit-presidenten Henning Norbert Knudsen, även kallad "Makrillen", på väg att åka till Christiania med sin fru Pia Soldthved Larsen. Hon är i dag känd som en av deltagarna i danska Robinson.

Paret skulle sälja hasch i Christiania och gick ut för att sätta sig i bilen som stod parkerad på Agerlandsvej på Amager. Dagen innan hade de firat sin fyraåriga bröllopsdag. Tidningen Berlingske har berättat att paret känt sig stressade sedan en tid, eftersom kampen mellan mc-gängen hårdnat och vardagen var präglad av våld.


På andra sidan vägen stod en skåpbil. Plötsligt öppnades sidodörren och en man med ett maskingevär sprang ut i riktning mot parets bil.

– Först trodde jag att det var någon som skojade med oss för han vinglade så från sida till sida. Men plötsligt hörde jag skott och blev väldigt rädd. Jag kastade mig ut ur bilen och kände en smäll i ryggen. Jag trodde först att jag var träffad men det var antingen dörren eller Henning. Jag kröp in bakom bilen och låg där helt stilla medan han sköt. Det hela gick mycket snabbt, har Pia Soldthved Larsen berättat för Berlingske.

Pia, som var 22 år när mordet inträffade, flydde och tog skydd inne i en bil där det satt en kvinna. Pia såg i sidospelen hur skytten försvann från platsen på cykel. Hon kontaktade polisen och mc-klubben Bullshit och gick sedan tillbaka till brottsplatsen där hennes make hängde ut ur bilen alldeles blodig.

Pia har sagt till Ekstrabladet att hon kände igen gärningsmannen. Det var en person hon sett tidigare och hon kände framför allt igen hans ljusa hår.


Det var HA:s Jørn Jønke Nielsen.

Han lyckades gömma sig i en stuga utan att polisen kunde hitta honom, trots en intensiv jakt. Han ska sedan ha tagit bussen till Paris med falskt pass och han levde under jord i nästan fyra år, efterlyst för mordet på "Makrillen", skriver Ekstrabladet.

Knappt ett år efter mordet åtalades fyra Hells Angels-medlemmar för delaktighet i mordet och för att ha hjälpt Jønke att fly. En man dömdes till tolv års fängelse, en annan till sju års fängelse.

Den våldsamma konflikten mellan mc-klubben Bullshit och Hells Angels skördade tolv dödsoffer från 1980 till 1986, enligt Ekstrabladet. De flesta som dödades var medlemmar i Bullshit. Så bland annat efter mordet på "Makrillen" tog gruppen som en konsekvens av morden initiativ till att mc-kriget skulle avslutas. Ekstrabladet skriver att klubbens president Michael Linde ringde till Hells Angels klubbhus och förklarade att kriget var över.


Bullshit hade lagts ner och medlemmarna hade bränt sina västar.

Inte förrän 1988 dök Jønke upp i Danmark igen efter att ha gömt sig både i Frankrike och Kanada. Han anhölls direkt av polisen och dömdes året därpå till 16 års fängelse. Han erkände att han dödat "Makrillen" och gav även en utförlig beskrivning av hur mordet hade gått till, berättar Ekstrabladet.

I en intervju med Ekstrabladet 2004 förklarade Jønke att han inte direkt ångrade vad han hade gjort.

– Jag fick en dom, och domaren sa ingenting om att jag behövde ångra mig. Det handlade om en man som hade varit ute efter att slå ihjäl mig och de mina. Han var själv beväpnad och deltog i ett krig. Sedan kan man diskutera om det var så smart. Men det hör till historien att vi var i 20-årsåldern, och det var begränsat hur kloka vi var då, sa han till tidningen.

Jønke använde tiden i fängelset till att bland annat skriva sex böcker, tre självbiografier och tre romaner. Han var både under och efter fängelsestraffet talesman för Hells Angels. Han höll också föredrag om sitt liv.

I samband med att det danska folketinget skulle arbeta med ett lagstiftningspaket om kampen mot den organiserade brottsligheten bestämdes att Jønke skulle få tala inför utskottet för rättsliga frågor. Men det blev aldrig av, på grund av att ett nytt mc-krig blossade upp efter att en Bandidos-medlem skjutits till döds vid Köpenhamns flygplats. I samband med detta blev Jønke utsatt för ett mordförsök. Två män trängde sig in på Jyderup delstatsfängelse i juni 1996 och sköt 29 skott mot Jønkes celldörr.

Jønke släpptes när han avtjänat två tredjedelar av straffet.

Medan Jønke var i landsflykt hade "Makrillens" fru Pia gått omkring beväpnad för att skydda sig själv, har hon berättat för Berlingske. Hon kände sig jagad eftersom hon sagt till polisen att det var Jønke hon sett vid mordtillfället.

– Jønke krossade mitt liv, sa hon i en intervju med tidningen.

Pia lyckades sedan lämna mc-miljön, men berättar för Berlingske att hon har regelbunden kontakt med "Makrillens" familj.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!