Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

12-åringar uppmanas ta vaccinet innan skolstart

Vaccinens effekt mot dödsfall är tydlig när smittspridningen ökar.
12-15-åringar i Danmark uppmanas att vaccinera sig innan skolstarten.
Foto: Coloubox

I Danmark uppmanar man nu 12-15-åringar att boka tid för vaccinering mot covid-19.

Myndigheter har studerat vaccineringen av sex miljoner barn i USA – och kommit fram till att det är säkert. 

– Vi hoppas att fler beställer tid så att de kan komma i gång med vaccineringen innan de sätter sig i skolbänken, säger Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen. 

I Sverige startar snart vaccineringen av personer födda 2005 eller tidigare. Även 15-åringar som fyller 16 i år kan vaccinera sig. 

I Danmark är man ett steg före, där uppmanar man nu 12-15-åringar att vaccinera sig innan höstterminen drar i gång igen.

Redan i juni beslutade man sig för att 12-15 åringar skulle få vaccineras i Danmark, efter att ha studerat fakta från USA är man än mer säker på att det är rätt väg att gå. 

Den nya delta-varianten av viruset gör det, enligt danska myndigheter, extra viktigt att skapa en stor immunitet bland befolkningen. 

– 12-15-åringar kan bidra till att säkra att epidemin kan kontrolleras. Vi hoppas att fler beställer tid så att de kan komma i gång med vaccineringen innan de sätter sig i skolbänken, säger Søren Brostrøm i ett pressmeddelande. 

83 procent av danskarna som erbjudits vaccin är antingen klara eller i gång med vaccinationsförloppet.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

”Borde göras till en barnsjukdom”

Bland åldersgruppen 12-15 i Danmark har 36 procent redan beställt tid eller hunnit vaccinera sig. Men alla är inte överens om att det är en bra idé att vaccinera barn under 16 år. 

Vaccinforskaren Christine Stabell Benn har tidigare i sommar hävdat att det är kontraproduktivt och att covid-19 i stället borde göras till en barnsjukdom. 

– Det jag kunnat önska med corona är att det snabbast möjligt blir gjort till en barnsjukdom. Det gör vi genom att låta barnen bli naturligt infekterade, och det gör vi också när en viss nivå av viruset cirkulerar i samhället. Får man sitt immunförsvar stärkt en gång där emellan tror jag inte den här sjukdomen kommer att störa oss mer, säger hon till BT. 

När vaccineringen av personer födda 2005 eller tidigare startar i Skåne krävs det inte samtycke från vårdnadshavare. 

– Region Skåne har gjort bedömningen att personer födda 2005 och tidigare i de flesta fall kan fatta ett moget beslut om vaccination, säger Per Hagstam som är biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne. 

TV: Fler nyheter om corona

Har testats med framgång på möss.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!