Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

12-åringar ligger bakom rånvåg i Helsingborg

Minst ett av rånen har skett i stadsparken i centrala Helsingborg. Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD
Björn Holmberg, gruppchef för områdesgruppen i Helsingborg. Foto: Privat

Polisen har de senaste veckorna hanterat flera rån där de misstänkta förövarna är 12-åriga pojkar. 

Nu riktar polisen kritik mot hur ungdomsbrottslighet hanteras.

– Systemet känns handfallet, man önskar att vi kunde göra mer, säger Björn Holmberg, gruppchef för lokalpolisen i Helsingborg.

De senaste veckorna har polisen haft stora problem med ett gäng barn som rånar personer på Helsingborgs gator. De två huvudpersonerna i gänget är två 12-åriga pojkar, med flera andra ungdomar runt sig.

– Man är inte så gammal när man är tolv år. När man ser dem ärligen barn man ser. De är förvildade och beter sig till viss del som man tänker sig gatubarn i mindre bemedlade världsdelar. De rör sig på gatan i grupp och ger sig på offer som de tror är svagare än de själva.

– Det är häpnadsväckande med så unga personer som redan sysslar med allvarlig brottslighet, säger Björn Holmberg.

Utöver det kriminella barngänget har även ett flertal rån utförda av äldre ungdomar inträffat i Helsingborg den senaste tiden.

– Vi har ett par rån där personer varit mopedburna, hotat med kniv och även använt kniv vid åtminstone ett tillfälle.

Polisen uppskattar att de ungdomarna är mellan 15 och 20 år gamla.

"Samhället är svagt"

Nu riktar polisen kritik mot hur ungdomsbrottslighet hanteras.

– Det finns stora brister i systemet. Nu blir det som ett hjul som snurrar. De begår  brott, vi ingriper. Då förs det över till socialtjänsten och sen dröjer det inte länge innan de är tillbaka på gatorna och vi på ruta ett igen, Björn Holmberg.

https://www.facebook.com/polisennordvastraskane/photos/pb.1023681694315092.-2207520000.1523291179./2151403521542898/?type=3&theater

Enligt polisen kommer de två huvudmisstänkta 12-åringarna från problematiska sociala förhållanden. De är båda placerade på boenden men rymmer regelbundet. Polisen efterlyser bättre metoder för att få ur ungdomar från brottslighet.

– Man är inte så gammal när man är tolv år. När man ser dem är det verkligen barn man ser. De rör sig på gatan i grupp och ger sig på offer som de tror är svagare än de själva.

Rånoffren har varit barn i samma ålder, äldre personer och i något fall en ensam kvinna.

– Systemet känns handfallet, man önskar att vi kunde göra mer. Samhället är ganska svagt när det gäller detta.

Över hela Helsingborg

Inget område i Helsingborg har varit specifikt utsatt utan polisen beskriver att barnen rör sig över hela staden och även utanför. Bland annat har ett av rånen skett i Stadsparken i Helsingborg. 

– Vi hävdar att Helsingborgs gator är säkra och man bör inte vara orolig och bekymrad över att bli rånad. Men samtidigt vill vi informera om vad som händer och vad vi gör, säger Björn Holmberg.