Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

110 miljoner i skadestånd – efter en förstörd elkabel

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Malmö tingsrätt har dömt ut ett skadestånd på 110 miljoner kronor.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Efter en olovlig ankring lyckades ett nederländskt fartyg skada sjökabeln på Baltic Cable utanför Trelleborg. 

Nu har domen fallit i Malmö tingsrätt och notan hamnar på över hundra miljoner kronor som fartygets huvudägare, en privatperson, ensam ska betala, skriver SVT Nyheter Skåne. 

Den 4 november 2012 fick ett nederländskt fartyg motorproblem ute på Östersjön och besättningen beslutade sig för att ankra. Vid ankringen råkade fartyget skada den 250 kilometer långa sjökabeln som ligger på Östersjöns botten.

Enligt Baltic Cable hade kabeln skadats av fartygets ankare. Bolaget hävdade att det rörde sig om grov oaktsamhet, eftersom det rådde ankringsförbud i området och eftersom fartyget saknat erforderligt sjökort.

Ankringsförbud

I tingsrättens dom konstaterar de att kabeln låg i en s-form på botten och hade skadats av ankaret. Men det finns inget som styrker att sjökort saknats. Därför handlar det inte om grov oaktsamhet, skriver SVT Nyheter Skåne.

Däremot var det ”oaktsamt” att ankra där, när fartyget fick motorproblem, menar tingsrätten. Man borde insett att det var förbjudet och att en kabel låg där.

Arkivbild.
Foto: FRITZ SCHIBLI

110 miljoner kronor

Fartyget ägs till hälften av en privatperson och resten av två holländska rederier. Efter visst bryderi om vem som var den ansvarige redaren, kom tingsrätten fram till att privatpersonen är den som ska betala skadeståndet. 

Privatpersonen döms till 10,9 miljoner euro i skadestånd, vilket motsvarar 110 miljoner svenska kronor.

SE FLER NYHETER: Här firar Anna 99-årsdagen med familjen

”Förra året var så tråkigt så det var inte klokt”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!