Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

102-åriga Ellen dog – barnen fick inte veta

"Det ska inte gå till såhär" säger Marianne Hedberg. Foto: JENS CHRISTIAN
Marianne Hedbergs mamma Ellen blev 102 år gammal. Foto: JENS CHRISTIAN

Marianne, 70 och hennes syster blev inte kontaktade när deras 102-åriga mamma avled. När de kom till hennes hus låg mamma Ellen ensam – med katten som slickade i hennes ansikte.

– Vi förstår inte varför ingen hörde av sig till oss, säger Marianne Hedberg.

För snart nio månader sedan förlorade Marianne Hedberg, 70, sin mor men hon upplever att hon aldrig fått något avslut.

Det var nämligen ingen som hörde av sig till Marianne och hennes syster och berättade att modern blivit försämrad – och inte heller när hon dött.

På tisdagsmorgonen den 10 april avled systrarnas mamma – utan att de fått möjlighet att vara närvarande.

Marianne Hedberg fick dödsbeskedet via omvägar och ringde direkt till mammans hemtelefon.

– Det var en sjuksköterska som svarade. Jag frågade "är mor död", och sköterskan svarade "ja det stämmer, jag är klar med henne nu", säger Marianne Hedberg.

Det visade sig att modern Ellen hade blivit sämre under natten och vid 2-tiden hade hemtjänstpersonalen kallat dit en sjuksköterska.

Trots att Marianne och hennes syster besökte mamman varje vecka och hade uttryckt för personalen att de ville bli uppringda direkt om något hände så blev de inte det så.

– Hon hade haft hemtjänst i 10 år, personalen var jättebra, det är synd om dem också att det blev så här. De ringde ju alltid oss om det var något. Vi sa att de skulle ringa oss om hon blev försämrad. Vi förstår inte varför ingen hörde av sig, säger Marianne Hedberg.

"Hon blev lämnad ensam"

När Marianne och hennes 75-åriga syster ordnat med begravningsbyrå åkte de till mammans hus i Bräkne Hoby och där dök ännu fler frågor upp.

Mamman hade lämnats ensam i hemmet.

– Katten satt i rummet och slickade henne i ansiktet. Hon älskade djur men hon hatade när de slickade på henne, säger Marianne Hedberg.

Hon låg med knäppta händer, i en blå dräkt som personalen hade valt. Hennes vigselringar var kvar på fingrarna som var så stela att ringarna inte gick att få av när döttrarna kom dit. 

Ronneby kommun har inte kunnat förklara varför någon annan än Marianne och hennes syster fick reda på att deras mamma dött innan de fick det. Foto: JENS CHRISTIAN

Döttrarna kan fortfarande inte förstå varför varken hemtjänsten eller hemsjukvården ringt och involverat dem i något kring mammans död.

– Jag tycker det var uselt att inte personalen som var hos henne ringde och frågade anhöriga om vi ville vara med och tvätta och klä henne sista gången, och att de inte stängt in katten i köket. Att hon blev lämnad ensam.

Efter händelsen har Marianne varit kontakt med Ronneby kommun i flera omgångar och  försökt få svar på vad som hänt.

–  Kommunen säger att de har utrett men trots det har vi inte fått svar på våra frågor. Det är så många rutiner som brustit och så mycket som saknas i dokumentationen, säger Marianne Hedberg.

Ronneby kommun: "Brister"

Vibeke Jensen Clegg, verksamhetschef för hemtjänsten i Ronneby är en av flera chefer som varit involverade i fallet. Hon säger till Blekinge Läns tidning att hon inte kan gå in på några detaljer i ett enskilt ärende men att kommunens vårdpersonal har tydliga rutiner vid dödsfall. 

Hon bekräftar även att kommunen utrett fallet och att det uppdagats flera punkter där vården brustit.

– Det stämmer att det brister i dokumentationen och det jobbar vi med för att förbättra. Det handlar om att all personal ska ha kunskap och löpande utbildning i detta och att rutinerna är väl kända av alla, säger Vibeke Jensen Clegg till BLT.

Enligt de dokument från utredningen som Marianne fått skickade till sig höll den tjänstgörande sjuksköterskan på att konstatera dödsfallet – vilket inte var klart när Marianne ringde upp. 

Från kommunens utredning har det kommit fram flera svar som Marianne ifrågasätter. Bland annat att hennes mamma inte kunnat ta av sig sina vigselringar under flera år "hon var så smal att de ramlade av henne", säger Marianne. Foto: JENS CHRISTIAN

Hur Marianne kunde få reda på att mamman var död via omvägar har kommunen dock inte kunnat svara på.

Eftersom Marianne inte fått svar från kommunen har hon på egen hand gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg och tagit kontakt med patientnämnden i Blekinge. Marianne överväger också att göra en polisanmälan om brott mot tystnadsplikten, eftersom hon fick reda på dödsfallet via omvägar.

– Jag vet mycket väl att vi inte kan få mor tillbaka men det ska inte gå till så här. Vi vill ha reda på sanningen. Vi önskar att någon åtminstone kunde erkänna att det begåtts ett jättefel och att det blir förbättringar så att det inte händer fler, säger Marianne Hedberg.