Ett hundratal barn från ett ukrainskt barnhem är på väg till Höör. De senaste dagarna har flera svenska medier rapporterat om barnen som flyr kriget och ska tas emot av kristna frikyrkoförsamlingen Kingdom Center i Höör.
Efter publiceringarna hörde människor av sig till församlingen för att donera kläder, mat eller pengar.
Avhoppade medlemmar är kritiska mot att medier beskrev församlingens arbete, utan att nämna att organisationen tidigare pekats ut som en sekt.
– Jag blir arg att de framstås som barmhärtiga i medier. Det är en sekt. Rörelsen är i samma klass som Knutby var, säger Pål Nilsson som tidigare var med i Kingdom Center.
”Direkta hot”
Pål Nilsson anslöt sig till församlingen sommaren 1993.
Men efter fem år bestämde han sig för att lämna. Han vårdades på sjukhus för cancer, fick tid att tänka och insåg att han inte hade den frihet han ville inom församlingen.
När han tog upp det med ledarna utmanades han att tänka över sin kritik.
– Det var direkta hot. De sa att om jag lämnar församlingen skulle det bli konsekvenser för mig personligen. Jag skulle inte längre ha Guds skydd när det gäller min cancerbehandling och då kunde man inte garantera att jag skulle överleva. På något sätt hängde det på församlingen huruvida jag skulle bli frisk eller inte, säger Pål Nilsson.
Pål berättar att han valde att ge församlingen en ny chans men upplevde att ledarna utnyttjade hans svagheter för att ha kontroll över honom.
– Det är mycket psykiskt våld. När de säger att man har demoner över sitt liv är man beredd att gå väldigt långt för att uppnå frihet från detta.
Pål Nilsson stannade i Kingdom Center i sammanlagt 20 år.
Nu uttrycker han oro över bilden av församlingen som målats i medier, där kritik utelämnats. Däremot är han inte orolig för hur barnen ska behandlas av Kingdom Centers medlemmarna.
– Jag tror att de i grund och botten vill göra något gott för dessa barn, precis som alla andra människor, säger Pål Nilsson.
”Vi är ingen sekt”
I dag har Kingdom Center ungefär 50 medlemmar enligt Helena Segerliv som driver församlingen tillsammans med sin man Christer.
– Det är väldigt sorgligt att man håller på med detta just nu. Vi är ingen sekt. En sekt är ett slutet sällskap och vi har en öppen och transparent organisation. Allt det vi gör är att vi håller på att försöka reda barn från ett krig, säger Helena Segerliv.
Helena Segerliv är kritisk till Pål Nilssons uttalande.
– Jag tycker det är fruktansvärt att vilja hindra människor att ge till ett barnhem och människor som har flytt krig. Det är barn som har varit med om saker som inget barn ska behöva vara med om. Pengarna går enbart till dem och inget annat.
”Driva ur onda andar”
Det är inte första gången tidigare medlemmar i Kingdom Center pratar öppet om sina upplevelser.
2008 anklagades församlingen för att vara en sekt av avhoppade medlemma i SVT:s program Existens. Medlemmar berättade då att församlingen drev våldsam demonutdrivning och barnarbete.
En av personerna som valde att berätta öppet om det i sin bok ”Om det så skulle kosta mig livet” var Margaretha Sturesson, som tidigare var ledare i församlingen.
– Jag låg i timmar på golvet, utsatt för de andra medlemmarnas försök att driva onda andar ur min kropp, sa hon i en intervju 2009.
En annan avhoppare som tillbringade en större del av sitt liv i församlingen har liknande kritik. Hen gick till församlingens egen grundskola och gymnasieskola.
– Jag hade inget socialt nätverk alls utanför det sammanhanget. Det är väldigt svårt att lämna när man inte har någonting annat utanför.
Avhopparen berättar att hen tvingades arbeta på heltid i församlingens konferensanläggning, restaurang och på marknader – helt utan att någonsin få betalt.
Men att vägra göra det församlingen vill var inget alternativ, berättar avhopparen.
– Varje dag önskar jag att jag hade lämnat tidigare.
Orosanmälningar
På måndagen meddelade Höörs kommuns socialchef Ewa Näslund att flera orosanmälningar har kommit in efter Kingdom Centers initiativ att ta emot de ukrainska barnen.
– Vi kan inte agera förrän barnen är här. Vi har inga konkreta uppgifter som vi kan agera på just nu. Vi kommer agera på de orosanmälningarna när barnen är här, säger hon till P4 Malmöhus.
De ukrainska barnen tog sig över gränsen till Polen under natten till fredag förra veckan. Först förväntades barnen anlända i Höör under söndagen men stannade i Tyskland för att vila.
På måndagen var barnen kvar i Tyskland med sina vårdnadshavare där de väntar på att få nya bussar för att åka vidare.
Totalt är det 170 barn från barnhemmet som lämnade Ukraina. Uppemot 100 av dem förväntas kommer till Höör inom tre till fyra dagar.