Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100 000 tar nytt körkort varje år i Sverige

MALMÖ. De barn som föddes under babyboomen i början på 90-talet är nu redo att ge sig ut i trafiken.
- I år har vi cirka 40 000 inskrivna på körskolor, nästa år blir det ännu fler, säger Berit Johansson.
Hon är förbundsordförande för STR, Sveriges Trafikskolors riksförbund, och lovprisar den nya regeln om introduktionsutbildning. - Det har fallit mycket väl ut. Vi har fått så många positiva reflektioner och väldigt få klagomål, säger Berit Johansson.

Ger nytt perspektiv

Under introduktionsutbildningen går körläraren igenom vilka moment eleven bör träna på, i vilken takt och vilka risker handledaren ska tänka på. - Många föräldrar säger att de fått ett helt annat perspektiv på framför allt riskerna med privat övningskörning, säger Berit Johansson.

100 000 tar körkort

Varje år tar cirka 100 000 svenskar körkort, av dem är cirka 30 procent 18 år. Tidigare krävdes bara att handledaren hade rätt ålder och haft körkort tillräckligt länge. Den gröna övningsskylten är det enda hjälpmedel som krävs. Men hon rekommenderar även en extra backspegel för handledaren.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!