Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10-åringen i skolan: Kommer bli skjuten

I lördags kunde Expressens Federico Moreno berätta om att skolledningen i den rika statdsdelen i Malmö larmar om att barn i årskurs 6-9 köper knark.
Torsten Gunnehill arbetar som lärarassistent.Foto: Privat
I närheten till Folkets park säljs knark öppet.Foto: LISA MATTISSON
Stefan Wredemark, kommunpolis.Foto: Simon Larsson
En 25-årig man sköts till döds på Hermodsdal.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen är tydlig med att delar av det blodiga våldet i Malmö går att härleda till narkotikahandel. Inte sällan används unga tonåringar som springpojkar – en rak väg till tung kriminalitet.

Lärarassistenten Torsten Gunnehill vittnar om hur en 10-årig elev är övertygad om ”att han kommer att skjutas” och hur femteklassarna leker med ”knark”

– Jag kunde inte tro att det var sant, säger han.

Det är dagen efter att en 25-årig man med en kriminell bakgrund har blivit mördad i Malmö som polisen presenterar sin trygghetsundersökning. Den visar att Malmöborna fortsatt är oroliga att bli utsatta för brott – men rapporten ger också en fingervisning om att färre blir utsatta för brott. 

Men även om våldet minskat ser polisen en ny ökad hänsynslöshet i brotten.

Att mätningen presenterades nu var planerat länge.

Den hade kunnat släppas ett dygn efter att en 28-årig man skjutits på Högaholm den siste oktober, efter att Jaffar skjutits ihjäl i november eller i närtid efter någon av alla sprängningar i staden. 

Våldet har under det andra halvåret av 2019 skakat Malmö, polisen har kraftsamlat genom operationen Rimfrost. 

Dagen efter ett mord på Lindängsplan i Malmö. Polisen har problem med knarkförsäljning på Lindängen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Motiven bakom flera av de senaste morden och sprängdåden är okända – men polisen är tydlig med mycket kan härledas till en maktkamp om narkotikahandel i staden. 

Det är en verksamhet som styrs av tungt kriminella och som i många fall sköts av springpojkar i ung ålder.

– Det är en väg rätt in i kriminaliteten och våldet. Det är många grupperingar som är inblandade i det dödliga våldet i Malmö som håller på med narkotika, säger Stefan Wredenmark, som är kommunpolis i polisområde söder i Malmö.

– När det är så att de sugs upp den i kriminella världen vid 13 års ålder är det svårt att bryta det. Det finns en lojalitet och rädsla, men också en vilja att vara kriminell för att tjäna de här pengarna. 

10-åring: Jag kommer bli skjuten

På en grundskola i Malmö leker mellanstadieelever: Någon har lagt peppar i en liten genomskinlig plastpåse och ”prankar” sina vänner att påsen hittades på hans gård.

En annan låtsas vara polis och ”arresterar” sin vän för droginnehav. 

Torsten Gunnehill är lärarassistent på skolan:

– Man märker, tycker jag, en medvetenhet om den livsstilen, hur den tar sig i uttryck. Den sortens kommentarer, om knark, kan komma från ”skötsamma och duktiga elever”. Det är svårt att veta hur man ska hantera det, säger han.

Genom sin roll som lärarassistent arbetar han socialt förebyggande, som Torsten Gunnehill själv beskriver det. Han kommer närmre mellanstadieelever än vad lärare ofta gör.

Torsten Gunnehill är utbildad lärarassistent.Foto: Privat

Torsten berättar om att han ofta hör ungdomarna prata om narkotikahandel och hur det är en väg till ett liv i rikedom. 

Vid ett samtal om vapensmuggling utbrister ett 10-årigt barn, enligt assistenten: 

”Jag kommer också bli ihjälskjuten en dag”. 

– Jag kunde inte tro att det var sant förrän jag upplevde det. Men tyvärr verkar det vara så. Om någon annan elev hade sagt det har jag bara tyckt att det var olämpligt och jag hade reagerat. Men just när det var den här eleven berörde det mig extra mycket eftersom jag känner till saker om hans sociala förhållanden. Den sammantagna bilden fick mig att reagera, säger Torsten Gunnehill. 

Den sammantagna bild Torsten Gunnehill berättar om att uppgifter om hur 10-åringen agerar springpojke åt de kriminella gängen. Att den unge eleven är involverad i narkotika kvällstid.

– Han lämnar också skolområdet oannonserat på undervisningstid. 

Flera dödsskjutningar i år – här är en sammanfattning av sommarens och höstens händelser.

3000 orosanmälningar

Att de tunga kriminellas springpojkar skulle vara så unga som 10 år har varken kommunpolis Stefan Wredemark eller polisområdeschef Erik Jansåker stött på.  Däremot kryper aktörerna i droghandeln ner i åldrarna. 

Förra året skrevs totalt 2800 orosanmälningar av polisen till socialen, en del av det rör droghandel. Årets siffra är hittills över 3000.

– Vi har faktiskt flera fall som rullar nu med unga en bra bit under 15 år som har sålt narkotika som till äldre. Det enda vi kan göra skriva orosanmälningar till socialen, och det gör vi i parti och minut också. De går på knäna så många anmälningar som produceras av oss, säger Stefan Wredemark. 

Vad säger föräldrarna när ni pratar med dem? 

– De flesta blir förskräckta. De pojkarna – det är oftast pojkar – har inget missbruk själva, och är det något så har de precis börjat. Men det är jätteviktigt att de tas om hand och får stöd och all hjälp de kan behöva. Dels för att de ska kunna lämna, de är ju fast – hotade, tvingade eller tjänar bra. De behöver hjälp att lämna detta och få den trygga uppväxt de förtjänar. 

Skär ner

Rektorn på den aktuella grundskolan vill inte svara på om han känner igen bilden som Torsten Gunnehill målar upp. Med ungdomar som pratar om knark eller att bara två av femtio kallade vårdnadshavare dök upp till ett föräldramöte. 

I ett mejl skriver den biträdande rektorn:

Vi har inga indikationer från socialtjänst eller polis kring att elever på vår skola skulle vara inblandade i droghandel så jag kan tyvärr inte bistå med information om unga och droghandel. Skulle vi få potent information om detta från polis och socialtjänst så hade vi agerat på detta i samarbete med berörda myndigheter

Malmö stad stramar åt budgeten. Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

Malmö stad har, precis som många andra kommuner, en tuff ekonomisk verklighet och nästa års budget stramas åt. Men man är också tydlig med att ingen skola tvingas till omfattande nedskärningar eftersom kommunen skjuter till pengar. Däremot kan det ske lokala nedskärningar på grund av ett minskat elevantal.

Lärarassistenten Torsten Gunnehills tjänst dras in, av sparskäl.

Skolans rektor berättar att tre tjänster nu ska bli två eftersom de behövt ”göra budgetanpassningar med anledning av minskat elevunderlag därav indragning av tjänsten som lärarassistent.”. 

Torsten Gunnehill är kritisk. Inte bara för att hans tjänst försvinner, men också för att nedskärningen drabbar elever på mellanstadiet.

– Det är intressant att det är i den ålderskategorin som vi jobbar, och det är också intressant att det är där man väljer att skära ner först. Det är min tanke, säger han. 

– Det har varit lättare för mig att leta efter problem, att uppfatta problematik och registrera det. Att jag kunnat leta efter det i korridorer och i klassrum eftersom jag inte är upptagen med undervisning. Jag är utbildad för att arbeta socialt förebyggande. 

Hotspots

Den trygghetsundersökning som polisen nyligen genomfört visar att tre av fyra malmöbor är oroliga för att utsättas för brott. En stor del i problematiken är en drogförsäljning som sker på öppen arena på många platser i staden. Och inte sällan är langarna unga.

Erik Jansåker, polisområdeschef Malmö söder:

– Det är ett problem. Folk vågar inte gå förbi de så kallade hotspotsen där de står och säljer. Droghandeln är en väg mot den tyngre kriminaliteten och kan man jobba bort hotspotsen har man kommit en bra bit på vägen, säger han.

LÄS MER: Han beställde skjutningar i Malmö – avslöjar varför unga dör (PREMIUM)