SKRäMDA På FLYKTEN. De knivbeväpnade barnrånarna krävde att få pengar i Doris spelbutik i Landskrona. "Men jag blev förbannad och slog basebollträet i disken", säger hon. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
SKRäMDA På FLYKTEN. De knivbeväpnade barnrånarna krävde att få pengar i Doris spelbutik i Landskrona. "Men jag blev förbannad och slog basebollträet i disken", säger hon. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild

10-åringar försökte råna Doris

Publicerad
Uppdaterad
LANDSKRONA. Rånarna hade kniv och var tio år gamla. Men modet svek när butiksägaren Doris Carlberg drämde ett basebollträ i disken. - Så här små killar ska vara i skolan på dagarna, säger hon.
Rånvågen sveper över Landskrona och gärningsmännen blir bara yngre och yngre.
I går slogs något av rekord när det var Doris Carlbergs tur att drabbas.
- Det var fyra stycken, två av dem i tioårs åldern, de andra två i 15-års åldern.

Hade en köttkniv

Doris stod med ryggen till när de unga rånarna sparkade upp dörren till spelbutiken på Järnvägsgatan.
- De var maskerade med huvor och viftade med knivar. En av knivarna var en stor köttkniv.

Behöll lugnet

Även om det var skräckfyllda sekunder behöll Doris sitt lugn.
- De krävde att jag skulle öppna kassaskåpet och stoppa pengarna i en påse.
I butiken fanns en kund som blev vittne till hur rånarna försökte tränga in bakom disken.
Men efter att Doris lyckats trycka på larmet till polisen och sedan slagit basebollträet i disken svek modet på de unga gärningsmännen.
- Jag skrek också "i helvete att ni ska ta mina pengar" och då lämnade de butiken.

"Heligt förbannad"

Doris sprang efter med basebollträet i högsta hugg. Men tvingades ge upp efter att kvartetten delat på sig.
- I det läget var jag heligt förbannad, säger hon.
Doris tror att barnrånarna var elever på någon av skolorna i närheten och försökte genomföra rånet på rasten.
- Jag har väntat på att detta skulle ske. Våldet trappas upp hela tiden och gärningsmännen blir bara yngre och yngre.
Förra året skedde 34 rån i Landskrona. De flesta gärningsmännen var i åldern 15-18 år och bara i ett fåtal fall lyckades polisen klara upp brotten.

Tar med hunden

Genomgående var också att rånen tog under en minut och att gärningsmännen i samtliga fall bar kniv eller pistolliknande föremål.
Doris tänker ha med sin schäferhund i butiken i fortsättningen.
- Jag tänker inte låta någon ta mina pengar, säger hon.
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag