Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10-åring sparkades ned och "skenavrättades"

Foto: Ola Johansson
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Ann-Charlott Engström
Foto: Jonas Larsson

Den 10-årige pojken jagade pokémon med några kompisar på Nya torg i centrala Hörby.

Då dök ett gäng äldre tonåringar upp. De sparkade ned honom och sköt honom i bakhuvudet med en Soft Air Gun-pistol, berättar mamman som kom till undsättning efter barnens desperata nödsamtal.

Nu vidtas åtgärder.

– Vi har fått indikationer på att man inte längre vill vara ute kvällstid, säger kommunpolis Niklas Årcén.

Mamman till en av de andra drabbade pojkarna beskriver för Skånska Dagbladet det hela som en "skenavrättning". När hennes 9-årige son, vän till 10-åringen,  ringde och berättade vad som hänt blev hon givetvis förtvivlad.

 – Våra barn ringde hem och var helt hysteriska, säger hon till tidningen.

Enligt henne var det när de pokémon go-spelade småkillarna kom till Nya torg som åtta äldre tonårskillar gick till attack. Hennes son ska ha blivit angripen av killar som gick emot honom med en pinne med spik på. Hon berättar för Skånska Dagbladet att hennes son lyckades fly, men att hon när hon rusade mot torget möttes av flera gråtandes pojkar.

En pojke lyckades inte rymma. Han hade tryckts ned på marken, blivit sparkad på och sedan skjuten i nacken med en Soft Air Gun-pistol. Mamman berättar hur pojken hade en hård knuta i nacken med en röd rodnad runt omkring.

 – Han var jätterädd. Det var precis som en skenavrättning. Det låter ju så när man slår ner en liten pojke och sedan sätter ett vapen i nacken på honom och skjuter. Hur ska han veta att det bara var en Soft Air Gun? Det kunde ju lika gärna ha varit en vanlig pistol, säger hon.

Den skjutne pojkens mamma berättar att tonårsgänget ska ha slängt glåpord efter hennes son, sparkat ned honom från hans cykel, sparkat honom när han låg på marken och även ha tagit stryptag under händelsen.

Vägrade utföra stölder – situationen förvärrades

Vid tidigare tillfällen ska de också ha tvingat 10-åringen att utföra stölder åt gänget i butiker i Hörby – men sonen har vägrat och då ska han ha blivit allt mer utsatt av tonårsgänget.

Mamman har efter incidenten förbjudit sonen att vistas vid torget. Hon upplever inte längre att Hörby är en trygg plats.

Kvällsposten har pratat med kommunalrådet Susanne Meijer (S) som berättar om en stökig sommar och höst, och att man nu inlett ett utbrett samarbete mellan kommun och polis med uppgift att göra Hörby säkert igen.

– Det är ytterst allvarligt, man blir förbannad och rädd. Det är helt oacceptabelt, säger hon och berättar om en rad åtgärder kommunen är i stånd med att utföra.

– Vår kommunstyrelse tog beslut om att sätta av 400 000 kronor för trygghetsskapande åtgärder. Det som är i denna förändringen är att det inte ska gå att stå och gömma sig bakom ett buskage, det ska vara upplysta bra torg och vi ska ha medborgardialoger med polis och oss i kommunen. Vår fältverksamhet lades ned under den förra majoriteten, där har den nya politiska majoriteten satt av ganska mycket pengar för förebyggande verksamhet.

"Det ska kännas bra att röra sig i Hörby"

Niklas Årcén kommunalpolis i Hörby berättar om situationen i Hörby.

– Där är en del samlingar av ungdomar och en del händelser kopplade till centrum. Kommunen och polisen har tagit ett krafttag, vi i polisen har lagt väldigt mycket tid och resurser och har synts väldigt mycket mer än vi brukat, framför allt kopplat till kvällar och helger.

Upplever du att folk är rädda för att vistas ute i Hörby?

– Vi har fått vissa indikationer på att man under kvällstid inte vill vara ute eller gå ensam. Just på torget är det ganska mörkt på kvällarna och vi jobbar med kommunen för att få en bättre belysning vilket gör mycket för tryggheten.

– Jag vill poängtera att vi är väldigt närvarande och vi kommer fortsätta ha extra bemanning där. Det ska kännas bra att röra sig i Hörby centrum.