Foto: Ola JohanssonFoto: Ola Johansson
 Foto: Ola Johansson
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Charlott EngströmBilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Charlott Engström
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Charlott Engström
Foto: Jonas LarssonFoto: Jonas Larsson
 Foto: Jonas Larsson

10-åring sparkades ned och "skenavrättades"

Publicerad

Den 10-årige pojken jagade pokémon med några kompisar på Nya torg i centrala Hörby.

Då dök ett gäng äldre tonåringar upp. De sparkade ned honom och sköt honom i bakhuvudet med en Soft Air Gun-pistol, berättar mamman som kom till undsättning efter barnens desperata nödsamtal.

Nu vidtas åtgärder.

– Vi har fått indikationer på att man inte längre vill vara ute kvällstid, säger kommunpolis Niklas Årcén.

Mamman till en av de andra drabbade pojkarna beskriver för Skånska Dagbladet det hela som en "skenavrättning". När hennes 9-årige son, vän till 10-åringen,  ringde och berättade vad som hänt blev hon givetvis förtvivlad.

 – Våra barn ringde hem och var helt hysteriska, säger hon till tidningen.

Enligt henne var det när de pokémon go-spelade småkillarna kom till Nya torg som åtta äldre tonårskillar gick till attack. Hennes son ska ha blivit angripen av killar som gick emot honom med en pinne med spik på. Hon berättar för Skånska Dagbladet att hennes son lyckades fly, men att hon när hon rusade mot torget möttes av flera gråtandes pojkar.

En pojke lyckades inte rymma. Han hade tryckts ned på marken, blivit sparkad på och sedan skjuten i nacken med en Soft Air Gun-pistol. Mamman berättar hur pojken hade en hård knuta i nacken med en röd rodnad runt omkring.

 – Han var jätterädd. Det var precis som en skenavrättning. Det låter ju så när man slår ner en liten pojke och sedan sätter ett vapen i nacken på honom och skjuter. Hur ska han veta att det bara var en Soft Air Gun? Det kunde ju lika gärna ha varit en vanlig pistol, säger hon.

Den skjutne pojkens mamma berättar att tonårsgänget ska ha slängt glåpord efter hennes son, sparkat ned honom från hans cykel, sparkat honom när han låg på marken och även ha tagit stryptag under händelsen.

Vägrade utföra stölder – situationen förvärrades

Vid tidigare tillfällen ska de också ha tvingat 10-åringen att utföra stölder åt gänget i butiker i Hörby – men sonen har vägrat och då ska han ha blivit allt mer utsatt av tonårsgänget.

Mamman har efter incidenten förbjudit sonen att vistas vid torget. Hon upplever inte längre att Hörby är en trygg plats.

Kvällsposten har pratat med kommunalrådet Susanne Meijer (S) som berättar om en stökig sommar och höst, och att man nu inlett ett utbrett samarbete mellan kommun och polis med uppgift att göra Hörby säkert igen.

– Det är ytterst allvarligt, man blir förbannad och rädd. Det är helt oacceptabelt, säger hon och berättar om en rad åtgärder kommunen är i stånd med att utföra.

– Vår kommunstyrelse tog beslut om att sätta av 400 000 kronor för trygghetsskapande åtgärder. Det som är i denna förändringen är att det inte ska gå att stå och gömma sig bakom ett buskage, det ska vara upplysta bra torg och vi ska ha medborgardialoger med polis och oss i kommunen. Vår fältverksamhet lades ned under den förra majoriteten, där har den nya politiska majoriteten satt av ganska mycket pengar för förebyggande verksamhet.

"Det ska kännas bra att röra sig i Hörby"

Niklas Årcén kommunalpolis i Hörby berättar om situationen i Hörby.

– Där är en del samlingar av ungdomar och en del händelser kopplade till centrum. Kommunen och polisen har tagit ett krafttag, vi i polisen har lagt väldigt mycket tid och resurser och har synts väldigt mycket mer än vi brukat, framför allt kopplat till kvällar och helger.

Upplever du att folk är rädda för att vistas ute i Hörby?

– Vi har fått vissa indikationer på att man under kvällstid inte vill vara ute eller gå ensam. Just på torget är det ganska mörkt på kvällarna och vi jobbar med kommunen för att få en bättre belysning vilket gör mycket för tryggheten.

– Jag vill poängtera att vi är väldigt närvarande och vi kommer fortsätta ha extra bemanning där. Det ska kännas bra att röra sig i Hörby centrum.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag