Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

10-åriga Embla dog – gav organ till sex barn

Embla drabbades hårdast i den svåra bilolyckan. Hennes liv gick inte att rädda. Foto: Privat
Två månader innan olyckan hade mamman och Embla ett samtal om donation – Embla berättade att hon ville donera. Foto: Privat

För två veckor sedan omkom tioåriga Embla i en svår bilolycka. 

Trots upprepade försök gick inte hennes liv att rädda. 

Nu berättar Linda och Magnus Strandqvist om sorgen – samt beslutet att donera dotterns organ.

– Embla kommer alltid vara en hjälte och ännu mer nu. Det är fantastiskt att hennes organ kan gå till någon annan. Att de kan få leva vidare, säger Linda. 

Onsdagen den 11 juli skulle Linda Strandqvist, 40, och hennes två döttrar Embla, 10, och Edith, 6, åka till Lindas föräldrar i Ystad. Det var en dag som skulle förändra familjens liv för alltid. 

Magnus Strandqvist, 42 – barnens pappa och Lindas man – som hade stannat hemma, mottog ett samtal nästan två timmar efter att de tre hade åkt hemifrån. På andra sidan luren meddelade en polis att det hade inträffat en olycka på E4 södergående

– De sa att jag skulle ta mig till sjukhuset i Helsingborg, de kunde inte säga mycket mer än att två barn och en vuxen förts till sjukhus, säger han. 

Föräldrarna beskriver tioåriga Embla som en otroligt varm person som alltid ville hjälpa andra. Foto: Privat

Magnus kastade sig på sin motorcykel och beskriver det som att tiden stod stilla. 

Två poliser, en läkare och en kurator mötte en chockad Magnus på sjukhuset. Han blev tillsagd att ta sig till intensivvårdsavdelningen där hela hans familj var inlagd.

Ett tungt besked

Läkaren beskrev skadorna utförligt. Sexåriga Edith hade mindre skador och var vid medvetande och Linda var svårt skadad. Men det var det sista beskedet som var tyngst – tioåriga Embla var hjärndöd. 

– De sa att det inte fanns något hopp, men jag tänkte bara ”Hur kan du vara så säker på det?”, säger han. 

Det var när anhöriga började komma till sjukhuset som Magnus började förstå att livet hade förändrats för evigt. Han slets mellan starka känslor, samtidigt som han kämpade med att vara den yngsta dotterns trygga punkt i det tunga som precis inträffat.

Embla var en aktiv tjej – och såg alltid till att alla fick vara med när de lekte. Foto: Privat

– Min fru var medvetslös, och samtidigt behövde jag trösta Edith. Utan alla som var där för oss hade vi inte klarat det här, säger han. 

Fanns ingenting mer att göra

Dagen därpå gjordes ytterligare tester på Embla men resultatet visade att det inte fanns någonting att göra. Hon skulle aldrig vakna, nu hölls hennes kropp i gång med hjälp av respirator.

Organdonation kom på tal samma dag. Magnus första reaktion var blankt nej, men efter ett samtal med barnens morfar ändrade han sig. 

– Han sa till mig att bara för att vi inte får uppleva vårat barns uppväxt så kan andra människor få göra det. Uppleva fler jular och fler födelsedagar, säger han. 

Magnus ändrade sig tvärt och sa "ja" till donation. Men för att en organdonation ska godkännas måste båda vårdnadshavare godkänna. 

En konstig slump

Mamma Linda var fortsatt medvetslös, men beskriver det som ett mirakel att personalen lyckades väcka henne under torsdagen.

– Jag kommer knappt ihåg någonting från den tiden, allt var suddigt. Men jag minns när jag fick frågan om donation, säger hon. 

Mamma Linda tillsammans med Embla. Foto: Privat

Då berättade Linda om en konstig slump. Linda, som själv står med i organregistret, har ett donationskort i sin plånbok. Embla hade sett kortet två månader innan olyckan och de två hade påbörjat ett samtal om donation, ett samtal som föräldrarna är överens om att fler borde ta med sina barn. 

– För Embla var det aldrig någon tvekan, hon sa till mig, ”Mamma, skulle det hända mig någonting så vill jag donera”.

"Gick i linje med hur hon var som person"

Linda var inte förvånad över Emblas beslut, det gick i linje med hur hon var som person. Hon ville alltid hjälpa andra. 

– Då blev det självklart att vi skulle donera. Nu efteråt är det en tröst att veta att det var det hon ville, säger hon. 

Under fredagen tog släkten, som hela tiden funnits vid hennes sida, farväl av Embla. Hennes organ donerades till sex andra barn den dagen. 

– Jag fick pussa henne på kinden, hon var kall. Hon var så himla vacker, berättar Linda.

"Kommer alltid vara en hjälte"

Familjen beskriver donationen som ett litet ljus i allt mörker. 

– Embla kommer alltid vara en hjälte och ännu mer nu. Hon var ju frisk, så det är fantastiskt att hennes organ kan gå till någon annan. Att de kan få må bra, leva vidare, säger hon. 

– Hon fick verkligen utföra stordåd trots sin ringa ålder, tilläger Magnus. 

Familjen har bestämt att begravningen ska vara öppen för alla som vill komma och hylla Embla. I stället för blommor har de bett om donation till "Min Stora Dag" där de har startat en insamling för Embla. 

– Det är vad Embla hade velat, säger de.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!