Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värdefulla konstverk stjäls – nu avslöjas hemliga draget

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
Filippa Forsberg är frustrerad över stölderna av konsten i Kristianstad.Foto: Privat
Konst i brons försvinner i rask takt från det offentliga rummet

Offentliga skulpturer i Kristianstad är tydligen hett eftertraktade.

På kort tid har fyra skulpturer stulits och för att hindra fler fräcka konstkupper i framtiden ska konstverken få ett hemligt skydd.

Stölderna av konst ur det offentliga rummet i Kristianstad är dock inget nytt. Redan 2015 var kommunen hårt drabbad när sju bronsskulpturer plötsligt försvann. Den stöldvågen fick bland annat till följd att vissa konstverk helt enkelt låstes in.

Två män dömdes senare för inblandning i stölden av skulpturen ”Tafatt” för 80 000 kronor. Skulpturen hittades i en bil som männen färdades i.

Här fattas det en del av konstverket ”Blixt och dunder”Foto: Kristianstad kommun

Men nu är det alltså dags igen, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

I slutet av november försvann först ”Wendisten” av konstnären Axel Olsson och sedan ”Flora” av Nils Möllerberg. Därefter stals en del av ”Blixt och Dunder” av Claes Hake samt en ridstövel från skulpturen ”Salut” som är gjord av Mette Björnerg och Richard Johansson.

Konstkupperna upprör. Filippa Forsberg, intendent vid Kristianstads konsthall, säger till SVT att hon känner sig frustrerad.

– Det är en stor förlust, inte bara för det ekonomiska värdet, utan för det kulturella. Speciellt när det gäller de konstnärer som inte finns längre och vars originalgjutformar är borta. De skulpturerna går ju inte att återskapa.

Den ena ridstöveln försvann.Foto: Kristianstad kommun

Nu har kommunen tröttnat och försöker skydda sin konst så gott det går och utvecklar det skydd som finns. Sedan 2015 har konsten haft så kallad dna-märkning men byggs nu på med larmsensorer.

Projektet med larmet drivs av Kultur- och fritidsförvaltningen tillsammans med konsthallen i Kristianstad samt C4 Energi.

Exakt hur larmet är tänkt att fungera hålls hemligt av säkerhetsskäl.

– Vi har påbörjat en testperiod nu men jag kan inte gå in på detaljer hur det fungerar, säger Filippa Forsberg. 

Kommunen vidtar även fler åtgärder för att säkerställa att åtminstone det kulturella värdet bevaras vid en eventuell stöld. Genom att 3 D-skanna skulpturerna hoppas man kunna bygga ett arkiv.

 – Och vi kan också vara proaktiva och kanske gjuta in en sändare när vi beställer nyproducerad konst, säger Filippa Forsberg.

Dagens toppnyheter – inrikes