Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarpa restriktioner införs i region Skåne

”Det går ut på liknande som vi hade i Uppsala”, säger Tegnell
Anneli Hulthén är landshövding i Sverige.
Foto: ANDERS YLANDER
”Det kommer bli en tuff höst”, sa Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Region Skåne har presenterat skärpta restriktioner efter den ökade smittspridningen. 

En omfattande lista ska gälla i tre veckor från i dag.

Det gäller bland annat råd att undvika kollektivtrafik och skärpta rekommendationer för att undvika trängsel i butiker och köpcentrum.

Och skåningarna uppmanas undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.

– Nu behöver vi dra i nödbromsen för att bryta den här utvecklingen. Det är på allvar nu, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i region Skåne.

Spridningen av coronaviruset

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens under tisdagseftermiddagen kunde Folkhälsomyndigheten berätta att skarpa restriktioner nu införs i region Skåne för att bekämpa det ökade antalet fall av corona. 

Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander och landshövdingen Anneli Hulthén deltog på presskonferensen och presenterade skärpningen.

Bland annat höjs inte restriktionerna kring publikantal. 50 personer blir kvar till den 30 november. 

– Länsstyrelsen behåller publikantalet på 50 personer. Det var ett glädjande besked som kom från regeringen förra veckan men som inte passar in i vår situation, säger Anneli Hulthén, landshövding. 

Restriktionerna som gäller

• Alla bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel om det inte är helt nödvändigt. 

• Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.

• Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

• Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas.


Skärpta råd i tre veckor

De första lokala restriktionerna infördes i Uppsala förra veckan, det är i princip samma skärpning som nu gäller i Skåne från och med i dag och tre veckor framåt. 

– De skärpta råden är en allvarlig signal som vi måste ta hänsyn till både på jobb och i privatlivet. Samtidigt är det viktigt att vi tar hand om vår hälsa, både socialt och fysiskt. Det gäller nu att hitta balansen mellan att vara försiktig och att än mer noga följa råden om att hålla avstånd, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i region Skåne.

Under Region Skånes presskonferens på eftermiddag medverkade Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken. Han uppmanar alla att om möjligt inte åka under piktider som 7-9 på morgonen och 15-17 på eftermiddagen, låta resande gå av först, stå om möjligt samt visa hänsyn. 

– Vi finns till för de som måste åka, även om rådet är att undvika kollektivtrafiken. Vissa har inte rimliga alternativ utan måste ta sig till samhällsviktiga funktioner, konstaterar han. 

– Vi gör vad vi kan men trots det kan det bli enstaka turer som blir fulla. Vi kan inte köra mer, infrastrukturen är full, vi kör så långa tåg vi kan. 

Smittskyddsläkaren Eva Melander utvecklade också bakgrunden till de nya restriktionerna. 

– Det har även ökat i Stockholm och Västra Götaland men vi har en extremt stor ökning och påverkan på vården. Det finns ett eller flera fall på flera äldreboenden. Vi har ett allvarligt läge med smittspridning i hela samhället. 

– Skillnaden är just ökningen och påverkan på samhället, framför allt på sjukvården som haft en kraftig ökning senaste veckan. Vi tänker att vi agerar nu så slipper vi en värre topp. 

Region Skåne rapporterade under tisdagen en rejäl ökning av coronafall som behöver sjukhusvård. Mellan måndagen och tisdagen har antalet inlagda på intensivvård nästan fördubblats. Samtidigt har 242 nya fall rapporterats. 

– Nöjesshopping är inte aktuellt just nu, påpekade Eva Melander. 

Däremot ville smittskyddsläkaren inte utvärdera hur de lokala restriktionerna har fallit ut i Uppsala. 

– Det är alldels för tidigt att uttala sig om, det finns ingen chans i världen att se och uttala sig om effekten där redan.  

Region Skåne kallar till en extrainsatt presskonferens under tisdagseftermiddagen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Regionrådet Gilbert Tribo (L) skriver på Facebook: 

”Vi har en allvarlig sjukdom som cirkulerar i vårt landskap och vi behöver ta till allt vad vi kan för att dämpa smittspridningen. Men när det egna ansvaret inte är tillräckligt i takt med en, krasst uttryckt, ovilja att följa de riktlinjer och rekommendationer som finns har vi idag valt att införa lokala restriktioner.”


Se också:

Tegnell, Giesecke och Wallensten förutspådde utvecklingen: ”Blir inte mer än enstaka fall”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!